12/1-2023 JULIETTE BUCHAN FRÅN THE GLENALLACHIE DISTILLERY GÄSTAR FESTIVALEN

Värmdö Whisky kan nu presentera att vi får celebert besök lördagen den 26 augusti i Värmdö Bygdegård. Nu är det klart att The GlenAllachie distillery i samarbete med Selected Malts i Sverige skickar whiskydrottningen Juliette Buchan till Värmdö Whisky Festival 2023.
2016 utsågs hon till Keeper of the Quaich och hon kommer leda provningen tillsammans med Mikael Westerberg och Patrik Barkewall. Juliette Buchan är exportförsäljningschef på The GlenAllachie Distillers Co Ltd och det kommer att bli en mycket spännande provning under två timmar i Stockholms skärgård. Provningen kommer ske utomhus i tält med 105 deltagare. Försäljningen har redan startat.

Juliette är född i Frankrike men hennes hjärta en skotsk enligt en intervju på https://whiskymylife.wordpress.com/

Vem är Juliette?
Juliette, är en nyfiken person från ung ålder, har alltid varit fascinerad av språk och kulturer från hela världen. Hon bestämde sig därför för att studera språk vid universitetet i Grenoble, med sitt sista år till Wolverhampton.
Efter examen bestämde hon sig för att korsa kanalen igen och åka upp till Skottland för att bli fransk assistent. Det var då hon blev kär i Skottland, dess landskap och dess människor. Det tog dock nästan ytterligare ett decennium innan hon blev kär i dess nationaldryck och började sin resa in i den fascinerande skotsk whiskyvärlden!
Det var 2007, när hon gick med i det internationella säljteamet på Gordon and MacPhail, den berömda oberoende buteljeraren. 2016 fick hon äran att bli en Keeper of the Quaich.
2019 anslöt hon sig till Billy Walker och hans team på GlenAllachie Distillers Co Ltd som internationell försäljningschef, vilket bidrog till varumärkets fenomenala framgångar i Europa.
Kärlek, passion eller bara arbete? Vad är whisky för dig?
– Whisky är definitivt mer än arbete; det är en integrerad del av mitt liv. Whisky slocknar helt enkelt inte när du gör det, och du måste älska det för att göra det jag gör. Jag har fått många whiskyvänner vid olika evenemang över hela världen: konsumenter, distributörer, återförsäljare samt mina motsvarigheter från andra whiskyföretag. Jag älskar whisky lika mycket som jag älskar människorna i branschen!

Den första whiskyn du minns? Gillade du det?
Jag var alldeles för ung när jag drack min första whisky och jag har ett väldigt obehagligt minne av det. Tanken var att bli sugen innan man gick ut. Eftersom det var ont om pengar valde vi den billigaste whiskyn på snabbköpshyllan. Det var en väldigt otäck blended whisky och jag lovade att aldrig mer dricka whisky!

Whisky, vars smak kommer att finnas kvar i ditt minne för alltid?
– Den första Single Malt Whisky testade jag efter nästan 14 års abstinens, efter ovanstående löfte. Jag lockades till en början av aromerna i glaset och min rädsla för whisky gav sakta vika för nyfikenhet. Jag tog en väldigt liten klunk och blev totalt överraskad av mjukheten och fruktigheten i den. Det var en Glenlivet 18-åring och mitt första lilla steg till vad som senare kommer att bli en fantastisk resa i whiskyvärlden. När dörren väl stod på glänt fanns det ingen återvändo!
Vilka är dina smaker? Vilka aspekter av whisky är viktigast för dig? – Jag är vad jag kallar en ”olfaktiv drickare”. Om du delar en dram med mig kommer du att märka hur lång tid det tar för mig att nosa whiskyn, för att prova och upptäcka de många aromerna i whiskyn innan jag tar en klunk. Jag kommer att göra det tills jag är färdig med mitt glas och, vid vissa tillfällen, när lukten är alldeles för lockande, tillbringar jag tid med att nosa på det tomma glaset. Jag tror att denna fascination för lukt kan komma från min tid i parfymindustrin. När det gäller smaker skulle det bero på mitt humör och tiden på dagen. Jag njuter av välbalanserad whisky, där ingen enskild smak överträffar en annan och lämnar utrymme för mer subtila toner.

Blanda inte whisky med …? Kontroversiella synpunkter på whisky, vad tycker du om det? …dåligt sällskap! Alla andra blandare är acceptabla enligt mig så länge du njuter av det som finns i ditt glas. Jag brukar njuta av mina whisky direkt, i rumstemperatur men gillar också att experimentera med olika parningar. Det som funkar bra för mig är whisky och öl och whisky och ost.. Uppenbarligen inte i samma glas!

Whisky med vatten eller kanske fatstyrka?
– Jag skulle alltid prova en whisky på flaskstyrka först, eftersom det är så destilleriet/tappningsföretaget skulle ha tänkt att det skulle vara. Om jag är på Cask Strength, skulle jag sedan lägga till en skvätt vatten för att frigöra aromerna i glaset och göra några av de mer subtila tonerna mer tillgängliga. 7. Den bästa whiskyn du någonsin smakat? Det här är en svår fråga. Jag har haft turen att få smaka några mycket exklusiva whisky under min tid både med Gordon och MacPhail och GlenAllachie destilleri. Ögonblicket och känslan av att smaka en viss whisky är det jag minns mest. Bland mina bästa whiskysorter skulle vara den första generationens release från G&M – Mortlach 70yo. Whiskyn var inte bara otroligt smidig och delikat för sin ålder, utan upplevelsen var oöverträffad: att smutta på den (då) äldsta whiskyn i världen i de vackra omgivningarna av Edinburghs slott. Detta är ett minne som jag kommer att värna om för alltid. På senare tid, under Whiskey & Friends-festivalen i Polen, fick jag möjlighet att smaka på en av de senaste GlenAllachie-släppen – The 15yo Scottish Oak, en del av en trio av Virgin Oak-finish. Whiskyn är otroligt balanserad, osar av friska citrustoner och honung med en lätt kryddig finis.

Anmälningslänk:
https://simplesignup.se/event/196747
Pris
medlemmar 525 kr. Icke medlemmar 700 kr- Betalning: Via swish till 123169 93 05. Skriv i meddelande ”The GlenAllachie”. Antalet platser: 105.