12/9 – 2022 INTRESSANT PROVNING MED THORABHAIG DISTILLERY

Äntligen var det dags för klubbens första utländska provning. 
På besök i Sverige och Stockholm var Bruce Perry från Thorabhaig distillery från Skottland. En provning som arrangerades tillsammans med Berntson Brand i deras lokal ute i Frihamnen.
20 medlemmar deltog i provningen där 4 olika sorters whisky  provades och betyget efteråt var en bra provning med whisky som verkligen fångade smaken och doften. 
– Vårt destilleri är det andra licensierade single malt scotch whiskydestilleriet som har funnit på Isle of Skye. Det destilleri som var först var Excise Act som fick destillera laglig whisky 1823. 
Vi identifierade den gamla bondgården vid Torabhaig som den perfekta platsen för ett litet, traditionellt destilleri. Allt fanns plats för att göra whisky. ända ner till Allt Breacach och Allt Gleann, brännskadorna som matar oss med det renaste öns källvatten. berättade Bruce.
Under provningen fick vi även smaka whisky från Mossburn distillery som samarbetar med Thorabhaig.
–  Mossburn Distillers är ett ungt företag och en oberoende buteljerare.
I det första glaset vi smakade var Mossburn Island Blend som var medium rökig. Den andra var en Mossburn 2008 som tillhörde ett Vintage cask serie.
–  Valda för små partier, de erbjuder exceptionella exempel på fulländad Single Malt Scotch Whisky. Deras Master Blender väljer ut fat från de mest respekterade destillerierna över hela Skottland, som ligger nedlagda i vårt lager. 
En whisky som uppskattades och hade mycket smaker.

De hittade en bra byggnad som hade en fin historia och traditioner.
En historia som skapades för ungefär 200 år sedan då stenen som utgör denna byggnad drogs upp från slottsruinerna i viken, med häst och vagn. Män slet från gryning till skymning och byggde denna gård som skulle stå sig över de kommande 150 åren eller så tills jordbruksmetoderna förändrades.
– Byggnaden har nu blivit helt restaurerad för att rymma allt i som tillhör produktionen, t ex  de traditionella träwashbacks som borde göra det möjligt för oss att producera whisky här under de kommande tvåhundra åren, vi har till och med byggt in ett tak som vi kan ta bort så att grytan med tiden stillbilder kan bytas ut utan att störa den gamla byggnaden igen.

Efter en noggrann 4-årig restaurering och konstruktion har Torabhaig varit ett fullt fungerande Single Malt Scotch Whisky-destilleri sedan januari 2017, det andra någonsin på Isle of Skye

 

20 medlemmar deltog i provningen som klubben hade tillsammans med tidningen Allt om whisky. Bland annat fick medlemmarna träffa Emma Andersson som är ansvarig för tidningen.

– Förra sommaren släpptes Torabhaig Legacy 2017 med alkoholstyrka på 46 % som har lagrats i 100 bourbonfat, som  levererades direkt från Kentucky så fort de var klara. förVi använder mest first fill bourbon-tunnor, för att de passar in i stilen och smakupplevelsen vi siktar på. Men vi har även sherry- och madeirafat för att ge den där lilla exotiska touchen.

Vi provade också två kommande whisky som släpps på bolaget senare  i år. Det var Caisteal Chamus , en pigg 12-åring samt en blended.
– Den 12-åriga har lagrat på olorosso sherryfat och har en alkolstyrka på 46 %.  Blended hade lagrats på first fill bourbon-fat.
Han fortsätter:
– Vi behövde inte leta långt efter inspirationen till detta uttryck. Inom synhåll från det nya destilleriet ligger ruinerna av Knock Castle, som på gaeliska är känt som Caisteal Chamus . Genom att berätta historien om ruinen har de återvänt till sin egen historia genom att åter släppa en blandad malt med avsikt att fånga inte bara historien, utan också regionens ”anda” – nämligen torvrök.