
Äntligen fick Värmdö Whisky besök av Braunstein Whisky och Ulrik B-o Nordin. Provningen skulle ha ägt rum i november förra året men ställdes in på grund av Covid 19.
10 månader senare vara det äntligen dags och vi fick ta del av Ulriks kunskaper och lära oss mer om danska destilleriet som ligger utanför Köpenhamn i Köge.
Provningen hölls i Åsa Föreningsråds lokaler på Södermalm och det var första gången vi var där. Fina lokaler, stora och ljusa och perfekt för whiskyprovning. Från början var det 36 anmälda men av olika anledningar var det många som lämnade återbud och till slut var det 20 deltagare som kom.

Ulrik har arbetat med alkohol sedan han var 18 år. Han är född i Kiruna och en dröm han hade sedan tidig ålder var att bli bartender.
– Jag startade en pub i Kiruna tidigt och då var det inte vanligt att man hade ett stort öl sortiment som man har i dag. Jag tror att jag hade 26 sorter att välja på.
Ulrik har även jobbat med High Coast och Mackmyra och när han beslutade att hoppa av uppdraget fick han direkt en förfrågan från Braunstein för att bli deras svenska ambassadör.
Hans dröm som artonåring var att bli bartender.
– Jag sökte mig till Stadshotellet i I Sandviken och Han sökte sig till Stadshotellet i Sandviken . Där lärde jag mig att blanda drinkar av en bartender som vunnit VM i drinkblandning.
Drivkraften det starka dryckesintresset som ledde honom till att driva bar med ett av Sveriges största utbud av öl, och under 70- och 80-talen att köpa in vin och vodka från olika regioner Europa.
Etablerade varumärket Hatt et söner
– Till slut kom jag till S Gävle, var med och etablerade försäljningen av Sveriges första 30-liters fat av whisky. Därefter har jag arbetat nära och företrätt det etablerade och prestigefyllda varumärket Hatt et Söner. Där har han bidragit med att etablera världens mest exklusiva serie champagne, Personal Vintage. Hatt et Söner är idag det enda svenskägda champagnehuset.
Ulrik B-O Nordin har skapat dryckesupplevelser för såväl kungahuset som industriföretag. Under senare år har han arbetat nära med det danska innovationsdrivna och familjeägda mikrodestilleriet Braunstein, Danmarks första whiskyproducent. Där han representerar företaget på den svenska marknaden.
Under 2022 planerar Värmdö Whisky för en bubbelprovning och gin provning med Ulrik.


– Det som skiljer Braunstein från många andra destillerier är att bröderna Michael och Claus är så otroligt noga med med detaljer. Man kan säga att de är hysteriskt noga med minsta lilla detalj. Till exempelvis hämtar de inte vattnet från Koge-bukten utan från Grönland. Man har även tagit hjälp i produktionen av Port Ellen. Bara för att allt skall vara 100 % perfekt.
Under provningen berättade Ulrik varför deras whiskysorter består av siffror.
– Det som är intressant att veta att båda bröderna har olika smak. Står det 1 på flaskan och då är den orökt och är Michaels favorit- 2:an rökig och är Claus favorit.
Bröderna Michael och Claus, vars tyska släktnamn har gett bryggeriet dess namn, köpte det toppmoderna bryggeriet med tyska traditioner från Baltimore, USA, när bryggeriet erbjöds en förmögenhet för den mark där bryggeriet låg . Kombinationen av ett toppmodernt bryggeri, respekt för hantverket har burit frukt.


Braunstein får flytta in och bygga om i ett av Køge hamns lager under månaden 2005. Centralt beläget i botten av industrihamnen, nära bassängen och Køge centrum. En idealisk plats. För första gången möter bröderna Køges vänlighet och stöd för sitt projekt. Den första stenen läggs för en långsiktig allians mellan Køgens och Braunstein.
Det tyska bryggeriet anländer efter en lång resa över Atlanten hösten 2005. I Baltimore delades det upp i enskilda delar, som nu installeras vid Køge hamn. Fantasin börjar bli verklighet och bröderna spricker av spänning och förväntan.

Skottland 1998 Claus och Michael åker på en fisketur för att njuta av fisket på de skotska floderna. Kanske är det synen på de världsberömda skotska whiskydestillerierna som ger fantasi substans. Det är i alla fall första gången som de två pojkarna tänker tanken på att göra ett bryggeri och destilleri som ett gemensamt projekt.
Våren 2005 tar bröderna Braunstein ett avgörande steg. Baltimore Brewing Company säljer ett bra tyskt bryggeri. Ett verk av märket Schultz, som är en ”Rolls Royce” bland bryggerier och oförstörbart i Europa. Arbetet är packat och skickat tillbaka över Atlanten för att landa i Køge.

Den 15 december 2005 brygger Braunstein officiellt för första gången. Spänningen är stor. Bröderna är stolta, och stödet från köksbesökarna är fortfarande ganska legendariskt.
6 april 2007 öppnar Braunstein sitt destilleri. Mikrobryggeriet är nu också ett mikrodestilleri, och det är ett litet banbrytande arbete. Prins Joachim är hedersgäst. Braunstein och Schackenborg samarbetar senare om en eksnaps, där en pinne från ett särskilt träd vid Schackenborg ligger i snapsflaskan från De Fem Gaarde.
Mars 2010 Braunstein kommer med Danmarks första mikrobryggda whisky. Danmark har inte haft sin egen whisky på många år, och Braunstein kommer att vara en bra historia i tv, radio och rikstäckande tidningar.
Från början har Braunstein deltagit i Stockholm Beer and Whiskey, som är en formidabel mässa. Svenskarna accepterar vänligt och medvetet det danska bidraget på festivalen. År 2010 vinner mikrobryggeriet Køgen en guldmedalj för sitt veteöl.

8 december 2012 öppnar Braunstein ett whiskylager på Kronborg. Bryggeriet samarbetar med det världsberömda slottet om ett speciellt historiskt inspirerat Kronborg-öl, och gästerna vallfärdar till whiskyprovningar på slottet.
augusti 2013 öppnar Braunstein ett whiskylager på Lellinge Hovedgård som en del av ett samarbete med Vallø stift. Mikrodestilleriets olika destillat finns här och mognar på olika fat, och gästerna får regelbundet smaka rökta, orökade, mogna och omogna whiskyer från sherryfat, bourbonfat och från ett antal andra fat. Whiskyn är en naturlig produkt och den utvecklas unikt i den enskilda fatet.


