26/11 IRLÄNDSK PROVNING

Du har säkert hört talas om whiskey sorterna Tullamore Dew, Jameson, Teeling och Clontarf tidigare. Något du kanske inte visste är att Irland är ett land där det tillverkas whiskey flitigare än någonsin. Du hittar allt från Single Malt till Blended Whiskey, men även kolonndestillerad grain whiskey som skiljer sig en del från mängden. Detta var dock inte alltid fallet eftersom irländsk whiskey till en början endast fick produceras utifrån stränga regler och bestämmelser.
Idag finner du över 30 destillerier där samtliga av dem producerar flaskor som skickas till alla världens hörn. Precis som i Skottland måste det lagras i minst tre år för att få kallas whiskey. På provningen med Tappen fick deltagare lära känna 8 nya destillerier som inte är så kända i Sverige.

1966 köpte Mark Edwin Andrews Knappogue Castle, ett 1400-talsslott i Irland, som då låg i ruiner.  Han och hans fru, en framstående arkitekt, inledde sedan ett ambitiöst program för restaurering, i ett försök att återställa strukturen till dess ursprungliga tillstånd av glans och storhet. Det var vid den här tiden som Andrews började köpa fat med fin pot still whisky från de främsta destillerier i landet, berättade Tappen.
Den andra sorten vi provade var Egan. 

Familjen Egan har varit involverad i irländsk whisky sedan 1800-talet.
Patrick Egan, en advokat från Moate, härstammar från mycket gamla Westmeath-stammar. Hans föreståndare stred i det berömda slaget vid Boyne 1690 och igen vid Aughrim 1691. Två av tre Egan-söner dödades i strid och den tredje drogs tillbaka från sina prästerliga studier för att bevara efternamnet.

Den överlevande Egan gifte sig verkligen, vilket säkerställde överlevnaden för hans blodslinje och bar Egan-namnet in på 1700-talet. Detta är bakgrunden till ett fascinerande arv som lever kvar till denna dag

I883 sysselsatte Egans Tullamore Brewery 50 personer och producerade 30 till 40 fat ale per dag. Tillväxten ledde till att nya lager tillkom 1886 och två år senare byggdes imponerande 5 000 ton malt. Ytterligare expansioner skedde 1890 och 1896 – året P. & H. Egan Limited formellt registrerades som ett publikt aktiebolag (PLC).