4/2 UPPSKATTAD ÖL PROVNING MED MICAEL LYSEN

För första gången i klubbens historia hade vi en öl provning i Skurustugan.
Tidigare har medlemmarna besökt Telje Brygghus, Fjäderholmarnas brygghus och Nacka Bryggeri men den här gången var det första gången vi hade en öl provning på hemmaplan i Skurustugan.
På besök hade vi en av Sveriges bästa öl sommelier och vi provsmakade 6 olika sorter som Micael Lysen hade valt ut och alkoholstyrkan var från 6, 3 % upp till 14 %.

18 medlemmar deltog i provningen under 90 minuter och efteråt bjöd Jenny och Camilla på superlandgång.

Michael kommer från Leksand och är Dalarnas första och enda öl sommelier. I Stockholm har också en mycket känd öl sommelier vid namn Joel Hedman.

I vardagen arbetar Micael som Itkonsult, men han har alltid varit intresserad av öl  och fakta kring ölets tillverkning. Nörderiet för ölet gick så långt att han 2019 tog sin öl sommelierexamen vid Gustibus Wine and Spirits Academy. Om någon månad får han sin egen öl och etikett när Vreta Klosters bryggeri hyllar honom med egen öl.
– Detta blev startskottet för en spännande resa in i ö lvärlden. I dag har vi Sverige cirka 30 utbildade öl sommelierer.  I början av 2020 började jag hålla i flera öl provningar och jag har provningar både för privatpersoner, företag och klubbar.

. Han är just nu den enda i Dalarna och en av ca 30 i Sverige med den titeln. Detta blev startskottet för en ny spännande resa in i den stora ölvärlden.  Under mars 2020 kom Corona-pandemin och då fick jag tänka om.
– I mitten på maj arrangerade jag min första stora digitala öl provning som blev succé. Därefter fortsatte resan med digitala provningar som under åren vuxit och blivit fler och fler.

Micael är också en av programledarna i podcasten Öl världen, tillsammans med öl-kollegan Robert Andersson.
Podden har blivit enormt stor och klättrar ständigt på topplistan!
Öl världen gör också publika öl provningar, läs mer om detta här.
Micael har också en egen Youtube serie som heter Världens bästa öl-land
 


En av ölen vi smakade var Stigbergets Vinterbloss som hade en alkoholstyrka på 5 % och var en rököl. Doften och smaken var maltig rök av charkuterier, soja, torkad frukt och lite smak av kaffe.
Öl nummer 2 var Saison 6,5 % Beerbliotek som är en traditionell öl. Saison slog ihop sig med White Labs från Köpenhamn för att de skulle få skapa deras version av Saison.
– De blev en öl i belgisk stil och de använde en Non-Sta1son Ale-blandning som innehöll fruktiga och esteriga egenskaper.
Michael gick vidare i samlingen och öl nummer 3 var O/O Long Boil Barley Wine som var stark. 13,4 % visade etiketten.