10/10-20 RÖKIG WHISKY MED CRIPPE

Ordföranden Peter Murling väntar i baren på att medlemmarna skall komma.


Rökig whisky har alltid varit populär i Sverige och självklart var provningen fullbokad när klubben hade Crippe Greus på besök på Ardbeg Embassy en lördagseftermiddag i oktober. Det var klubbens femte provning sedan starten i oktober 2019.

Självklart hade vi bokat in Sverige bästa  provningsledare när det gäller rökig whisky. Det vill säga Crippe Greus, som är Brand ambassadör i Sverige för  Bruichladdich.

Patrik Hedström, Arne Rådberg, Ove Persson, Leif Lybeck tar del av Chrippes kunskaper om rökig whisky.


Det var mycket förväntan i luften när deltagarna anlände till Ardbeg Embassy vid lunchtid.

Några hann till och med ta någon öl innan provningen. Sju olika sorters rökig whisky stod fint uppställda i provningsrummet.
Ordföranden Peter Murling hälsade alla välkomna och presenterade Värmdö Whisky för nya medlemmar och lanserade kommande provningar. Totalt var det 29 medlemmar som hade anmält sig.

Det som uppskattades i styrelsen var att det var så många nya ansikten. Jimmi Andersson från Högsjö hade värvat nya medlemmar från Katrineholm och Vingåker och hade lyckats få med sig fem personer med tåg från Högsjö.


Skottlandsresa 1998

Crippe  började med att  berätta om hur hans whiskyintresse uppstod och att det inte var självklart att han skulle åka riket runt och hålla provningar. Självklart var hans första  möte med whiskyn när han gjorde en Skottlandsresa 2007 och hade Mary Magreggor som guide på Bruchiladdich.
– Jag åkte dit för att förstå hantverket bakom whiskyn.  Jag har lärt mig att första ”sippen” tar man alltid utan vatten. Är du ute efter en kemisk reaktion kan man ta i vatten. Jag har också lärt mig att whiskyn aldrig blir exakt likadan på grund av att det är ett hantverk.

MIkael Birgersson, Mikael Andesson, Olle Lundborg, Lars Holm och Thomas Ståhl njuter av provningen.


Crippe berättade också att Bruichladdich inte har några hemligheter. Varje flaska har en kod och man kan använda deras databas för att få fram allt från den flaskan du dricker. Man kan se via koden vilket fat destilleriet  använt för just den här whiskyn.

Jim Meyen startade sin karriär på Bowmore och övergick 1998 till BL och fick fria händer att forma whiskyn och han har verkligen lyckats. 104 personer jobbar på destilleriet och tillverkar 1 miljon liter varje år. Det kan jämföras med grannen Caol Ila som tillverkar 9 miljoner per år och all process är per automatikPå Ardbeg Embassy provsmakade deltagarna fem olika sorter från BL och två flaskor från Ardbeg.
Första flaskan var Black Art som var en ”Black Heart” som legat på fat i 25 år.
Nummer 2 var ”Classic Laddie” . Den tredje sorten som deltagarna testade var Port Charlotte ”Islay Barley”.

Port Charlotte är en by på ön Islay i Argyll and Bute i Skottland. Byn är belägen 6 km från Bowmore. Bosättningen grundades 1828 och orten har 350 invånare.
– De startade destilleriet Port Charlotte för att hedra den lilla byn. I dag finns inte Port Charlotte kvar, men receptet finns kvar. Islay Barley har 40 ppm i rökighet. Det tog sju bönder för att göra den ”batchen”.
Flera medlemmar tyckte att Islay Barley var mjukare i sina toner, lite söt och att spritsmaken smakade oljig.
Den tredje whiskyn var Octomore 10.1 som hade en rökighet på 114 ppm och som var 5,5 år gammal.
Nummer 4 var Octomore 10.3.
Självklart provade vi också Ardbeg. Först Ardbeg Blaaack och därefter Ardbeg Perfume.