11/11 UPPSKATTAD KILCHOMAN PROVNING MED JAMES WILLS

I september hade klubben sitt första utländska provning.  Den här gången  hade vi besök av James Wills från Kilchoman distillery. och provningen var ett samarbete med Enjoy Wine & Spirits. 25 medlemmar deltog i provningen och det blev en intressant provning under två timmar där vi testade 6 olika sorter samt en överraskning som inte finns på marknaden.

Kilchoman 100 % Islay-sortiment representerar återupplivandet av traditionell gårds destillering, som står ensamma som Islays enda Single Farm Single Malt Scotch Whisky, producerad här på Kilchoman från korn till flaska.

– Vi är mycket stolta över att kunna slutföra varje steg i whisky tillverkningsprocessen här på Kilchoman, från korn som odlas på fälten runt destilleriet till buteljering på plats. Kilchoman single malt är en destillering av människor, passion och plats, berättade James.

– Kilchoman grundades 2005 och vi var det första nya destilleriet som byggdes på Islay på över 124 år. Min far Anthony Wills bestämde sig för att återuppliva gräsrots traditionen med gårds destillering. Vårt 100 % Islay-sortiment representerar återupplivandet av dessa traditioner, och står ensam som Islays enda Single Farm Single Malt Scotch Whisky.

Församlingen Kilchoman är hem för några av Islays mest bördiga mark. Det är här, på fälten kring destilleriet, där vi odlar i genomsnitt 200 ton korn varje år.

– Kornen sås varje vår, när Islays 50 000 gäss har migrerat, vår gårdsteam tar hand om kornet under , innan de skördas i början av september, berättar James

Skördetid representerar början på whisky tillverkningsprocessen där vårt Kilchoman-odlade korn mältas, destilleras, mognas och buteljeras här på destilleriet, för att så småningom bli Islays enda Single Farm Single Malt Scotch Whisky.

Kilchoman är ett familjeägt företag som grundades av Anthony och Kathy Wills 2005. När verksamheten expanderade fick man och hustru laget sällskap av sina tre söner; James, George och Peter. Familjen Wills är fortfarande den drivande kraften bakom Kilchoman med Anthony som VD och Master Distiller, Kathy driver besökscentret och deras tre söner sköter destilleriets försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter.

Medlemmarna fick provsmaka 7 olika sorter under kvällen. En av dem var årets utgåva av Kilcohman 100 % Islay.
– 10th Edition är ett giftermål av 39 bourbonfat och 2 olorosso sherryfat som fylldes mellan 2007 och 2010.100 % Islay är en whisky som verkligen gör skäl för namnet ”from barley to bottle”. Kornet till whiskyn skördas på den egna gården Rockside Farm för att därefter genomgå traditionell golvmältning. Med sina 20 ppm har 100 % Islay en aning mindre rökig karaktär.

En annan sort vi testade under fredagskvällen var Kilchoman Small Batch Release Vol. 2 – Sweden 

– Det är den andra utgåvan i den svenska small batch-serien där destilleriet experimenterar med olika fat.? I denna utgåva har en kombination av Sauternes-, Bourbon- och Oloroso Sherryfat använts för att skapa en unik produkt för den svenska marknaden.

Den whisky som gick hem mest bland deltagarna var den rökiga Sanaig.

Denna prisbelönta Single Malt Whisky från det lilla gårds destilleriet vid Rockside Farm på Islay är resultatet av ett giftermål av whisky som lagrats på ex. Oloroso sherryfat (ca 80%) och bourbon fat (ca 20%). 

– I sedvanlig Kilchoman Anda är Sanaig naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Namnet Sanaig kommer för övrigt från ett inlopp nordväst om destilleriet. 

– Vi svenskar har verkligen tagit Islay till vårt hjärta och Kilchoman är fortfarande en liten men växande ”pärla” som många konsumenter inte hunnit upptäcka än vilket gör det hela extra roligt att den återigen tar en plats i det fasta sortimentet., berättar Melker Ström, Head of Products på Enjoy Wine & Spirits.


TEXT  OCH FOTO: PETER MURLING