34. WHISKY FRÅN ISRAEL MED REINO


Milk & Honey Distillery, Israels första whiskydestilleri, grundades 2012 och började destillera 2014, strax söder om Tel Aviv. Bakom destilleriet stod en grupp israeliska investerare som hade en förkärlek för whisky, men inte kunskapen om hur man tillverkar den.

Destilleriet var det första whiskydestilleriet och bara det var en stor utmaning att hantera alla byråkratifrågor. Det största hindret var att få godkännanden från branden men de hanterade dem också framgångsrikt. 
Liksom många andra nya destillerier var deras första produkter lacksprit: New Make single malt, som är buteljerad i 50 % volym; Levantine Gin – 46 % vol. med växter från den närliggande marknaden, som svartpeppar, kamomill, kanel, citronskal och isop. Vi valde växter som är vanliga i Mellanöstern/israelisk mat.

Så de hyrde in den närmast legendariske Dr. Jim Swan, som förutom all sin övriga kunskap också var något av en expert på whiskyproduktion i varmare klimat. Och redan 2017 släppte man sin första singelmalt, mycket tack vare just klimatet. Här måste man nämligen ta hänsyn till höga dagstemperaturer och ibland kyliga nätter, tillsammans med 300 soldagar per år, vilket gör att whiskyn mognar fortare här än i tempererade klimat. Som de själva säger på destilleriet: ’Vår whisky mognar fort, men graciöst

I ett försök att ta tjuren vid hornen gjorde man till och med en serie whisky som lagrades ett år vid jordens lägsta punkt: Döda Havet, 432 meter under havsytan, där temperaturen kan stiga till över 50 grader. Whiskyn – eller det som var kvar efter en hisnande angel’s share på 25 % – fick namnet Apex, och ges nu ut i mycket begränsad upplaga.

Men bakom sådana våghalsiga experiment ligger en stor kunskap och passion, alltifrån import av högkvalitativt skotskt korn, till skräddarsydda kopparpannor och lagring på omsorgsfullt utvalda fat av alla möjliga typer. Många av dem har valts ut bland skotska leverantörer, men man gör gärna avstickare i det mer exotiska, som till exempel fat som hållit vin på granatäpple eller kosher sherry. 

Källa:
Allt om whisky
https://thewhiskylady.net/2016/04/19/interview-7-questions-israeli-distillery-milk-honey/