14/5-2022 INTRESSANT DOFTPROVNING MED REINO ÖSTERGREN


Det som alla whisky fantaster fascineras av och framförallt  i single malt är den variation som finns i doft och smakaromer. Alla whisky är unika och det finns inte två whisky som smakar lika.

En whisky kan ha uppenbara toner från malten och vattnet och rökiga dofter av malten. Fruktiga egenskaper från jäsningen, inslag av vanilj från trä, aprikos från sherryfat och mynta från den interaktiva mognaden på i fatet.

I flera månader har Reino Östergren  förberett en provning där själva whiskyn inte  stod i fokus utan det handlade om dofter och para ihop rätt doft med rätt whisky.  30 personer deltog i provningen i Skurustugan där deltagarna bland annat fick dofta på whisky från 1898 och 1935.


Ibland är det svårt att relatera till alla dofter som producenterna använder sig av i sina beskrivningar på sin whisky. Därför är det roligt att kunna erbjuda en provning med dofterna i fokus.

En av producenterna beskriver doften såhär på en av sina flaskor. ”Mörk choklad och russinaromer kompletterar den klassiska rökigheten” Då är det roligt att kunna erbjuda dessa dofter på plats. I ett glas finns det rökt bomull med den klassiska rökigheten, russin och mörk choklad. Totalt fanns det sex olika sorter whisky och sex olika doftbeskskrivningar från producenterna. Deltagarens uppgift var att para ihop whisky med rätt doftbeskrivning. 

Det var en helt annorlunda provning jämfört med tidigare provningar. I stället att sitta still vid ett bord med 8 glas framför sig delade Reino in deltagarna i 6 grupper. Varje deltagare fick ett kuvert med instruktioner och en tävlingskupong. Uppgiften handlade om att lukta på whiskyn, dofta på ingredienserna  i glasen och para ihop rätt whisky med rätt doftprofil.
Reino hade inför provningen köpt in vaniljfudge, sandträ, cederträ, rostat bröd, björksav, körsbär, russin, äpple, päron, citron, mörk choklad, rök. karamellkola, citrusfrukter, ljunghoung, mältat korn, kokus och sherry olorosso.
Det visade sig vara en mycket svårt uppgift för många deltagare. De flesta fick 1 rätt men det var en medlem som lyckades pricka samtliga sex rätt och det var helt enastående.

Utöver det fanns det en station där det gick att följa doftens utveckling från råsprit till mycket gammal whisky. En social provning upplagd för samtal och mingel.

Efter provningen bjöd Camilla och Jenny på mat. Som vanligt av högsta klass.