14/8-21 ASIATISK PROVNING

Provningsledaren Reino Östergren berättar om Nikka historia som visade sig vara en kärlekshistoria. JimmyZander och Martin Nilsson lyssnar på berättelsen.


I flera månader har provningarna legat nere på grund av Covid-19. Under sommaren ändrade Folkhälsomyndigheten restriktionerna för sammankomster och det var okej att ha provningar upp till 50 personer med sittande deltagare.

Senaste provningen klubben hade var i oktober 2020 , men nu var det äntligen dags för comeback. 28 deltagare hade anmält sig och för första gången hade vi en provning i Skurustugan i Nacka. En lokal perfekt för provningen och för mingel.


Reino Östergren anses vara en av de mest kunniga provningsledarna i Sverige och han bjöd på helt magisk föreställning där han berättade om Nikkas historia hur att allt började med en kärlekshistoria (se Nikka-provningen 2020 på hemsidan).

Alla deltagare lyssnade aktivt, ställde frågor och diskuterade de olika innehållen i glasen med varandra och det var spännande tankar och idéer som kom fram under eftermiddagen.


Det som alla whisky fantaster fascineras av och framförallt  i single malt är den variation som finns i doft och smakaromer. Alla whisky är unika och det finns inte två whisky som smakar lika.

En whisky kan ha uppenbara toner från malten och vattnet och rökiga dofter av malten. Fruktiga egenskaper från jäsningen, inslag av vanilj från trä, aprikos från sherryfat och mynta från den interaktiva mognaden på i fatet.
I flera månader har Reino Östergren  förberett en provning där själva whiskyn inte  stod i fokus utan det handlade om dofter och para ihop rätt doft med rätt whisky.  30 personer deltog i provningen i Skurustugan där deltagarna bland annat fick dofta på whisky från 1898 och 1935.

Några som tyckte provningen var mycket intressant var Ola Heed, Jonas Norling och Anders Karlsson

Under provningen smakade vi på åtta olika sorter och efteråt blev det mingel, italiensk buffè och uppträdande av Pål  Strong Band.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20210814_151504-1024x768.jpg
Ove Persson (vänster), Reino Östergren och ordförande Peter Murling