23/4 ROM -PROVNING MED LARS RENBJER

Oktober 2019 bildades Värmdö Whisky och tankarna då var att klubben skulle erbjuda whisky och öl provningar men styrelsen försöker också vara lyhörda och lyssna på medlemmarnas önskemål.
Ett önskemål var att ha en rom provning med Lars Renbjer.  I lördags hade klubben en provning med 32 deltagare i Skurustugan i Nacka och det blev en mycket intressant provning.
– Rom är sprit som framställts ur rester som blivit över vid sockertillverkning, så kallad melass. Speciellt används biprodukterna vid sockerframställning ur sockerrör. Melass innehåller, förutom socker och vatten, även andra ämnen som ger slutprodukten dess karaktäristiska. Jäst tillsätts till melassen. . Denna rom typ kallas i de franskspråkiga delarna av Västindien för rhum industrielle.

Rom kan även i vissa fall framställas ur den rena sockerrörssaften. Denna rom kallas i de franska delarna av Västindien för rhum agricole. Ingen förbehandling, typ mältning, behövs eftersom melassen är relativt sockerrik och behöver bara jäst, i form av vildjäst eller kulturjäst och vatten för att börja jäsa.
Rom delas vanligtvis in i två grupper, ljus- och mörk rom.

Romens historia sträcker sig tillbaks till år 1493, då Christopher Columbus introducerade sockerrör till de karibiska öarna. Sockerrören trivdes mycket bra i Karibien och efterhand startades hundratals sockerplantage och sockerfabriker upp på öarna. Sockerproducenterna i Karibien upptäckte att utspädd melass som placerats i solen började jäsa. Därifrån var steget inte långt till att börja destillera den jästa melassen.
Biprodukten melass kunde nu användas till att framställa en spritdryck och på så sätt generera mer vinster till sockerproducenterna.
Ordet rom (eng. rum, fra. rhum, spa. ron) kommer troligtvis från ordet rumbullion (ursprung okänt. Vissa språkforskare anser att det är engelsk devinshiredialekt och betyder uppror, bråk medan andra anser det är ett infödingsord.). Vid mitten av 1600-talet producerades rom flitigt runt om i Västindien.

Sockerrörsodling är förhållandevis arbetskrävande så det är, liksom ris, en lämplig gröda i fattiga länder och med detta kommer man osökt in på de mer mörka och otäcka delarna av romens historia.
För att ha folk som kunde sköta om sockerrörsodlingen i Västindien var jordbrukarna ”tvungna” att ha slavar och detta gav upphov till den beryktade triangelhandeln. I triangelhandeln rövades människor bort från sina hem och sina familjer i Afrika och transporterades till Västindien under helt vidriga förhållanden. Dödligheten under dessa transporter var mellan 15 till 20%.

I Västindien såldes de människor som överlevde transporten över Atlanten som boskap och de tvingades därefter till slavarbete under minst lika vidriga och omänskliga förhållanden. 

– – Sockerröret (Saccharum officinarum) är ett 2 till 4 meter högt, ibland ännu högre, bambuliknande gräs som odlas för sockerframställning.  Själva strået innehåller en vit svampliknande märg som är rik på socker. Sockerrör skördas genom att man hugger ned hela strået strax innan de blommar. 
– Sockerröret tros komma från Nya Guinea och odlingen av sockerrör samt vetskapen om dess söta innanmäte har varit känt i Asien i drygt 3000 år. 

Vid framställning krossas och pressas rören och den söta växtsaften utvinns. När växtsaften kokas och vattnet avdunstar utkristalliseras rent socker som tas till vara. Den kvarvarande trögflytande vätskan, som kallas melass, kan innehålla upp till 50% socker. Innan jäsningen späds melassen ut så att sockerkoncentrationen blir runt 15-20%.

När det handlar om jäsningen används kulturjäst men även vildjäst. I det varma klimatet går jäsningen relativt snabbt, mellan två till fjorton dagar brukar det ta innan mäsken kan destilleras. Destillationen kan utföras i både kolonnapparater, främst vid framställning av ljus rom, och pot-stills, främst vid framställning av mörk rom.

Om den destillerade spriten skall bli mörk rom lagras den i ekfat.
– På grund av det varma klimatet i Karibien sker mognadsprocessen i faten ganska snabbt. Efter lagringen den med andra destillat. Vanligtvis brukar en romsort innehålla mellan 15 och 20 olika destillat och årgångar. 

Om man önskar ljus rom lagras destillatet normalt inte på ekfat utan då samlas destillatet i stora tankar och buteljeras. Ljus rom kan även filtreras genom kolfilter för att avlägsna oönskade färg- och smakämnen. Ljus rom som lagrats på ekfat måste filtreras genom kolfilter för att avlägsna träfärgen.

Ljus rom är  genomskinlig och kallas för kubansk rom eller ”silver” rom. Står det kubansk rom i ett drinkrecept menas normalt ljus rom. Numera framställs ljus rom lite överallt i Västindien och i en hel del ickekaribiska länder som importerar sockerrör, t ex Frankrike och England. Ljus rom har en ganska neutral smak och är relativt torr. Den har en ganska sötaktig doft och smak som härstammar från sockerröret.
Vad är då mörk rom?
Mörk rom är  mörk till färgen och kommer från  lagring i ekfat och de oftast legat mellan 3-12 å med tillsats av sockerkulör. Den kan även smaksättas med lite av det som blivit kvar i destillationspannan för att få en rom med mycket fyllig smak. Den ö eller det land man vanligtvis associerar med mörk rom är Jamaica men numera framställs mörk rom, i likhet med ljus rom, runt om i Västindien och världen. 

Efter provningen var det mingel och därefter bjöd Jenny Backros och Camilla Murling alla deltagare på buffe.

Följande sorter provade vi: