20/8 FULLSATT ROM-PROVNING MED LARS RENBJER


För andra gången under 2022 höll Lars Renbjer en rom provning för medlemmarna i Värmdö Whisky.  Det blev en mycket intressant provning med fina rom-sorter. Det visade sig att samtliga sorter sålt slut på bolaget och därför blev provningen extra intressant då Lars höjde ribban från tidigare provning vad den ädla drycken innehöll.

När klockan slog 14.00 satt cirka 50 personer i tältet och väntade på att få höra mer om rom.


Det finns ingen annan dryck som är lika omgärdad av myer som rom. Klassiker som rom och Cola, fruktiga Daiquiris, mojitos, pina coladas och så vidare är hörnstenar i den internationella bar- och dryckeskulturen. ykten  kring rom hör också Karibien, med saltstänkta pirater, Ernest Hemmingway, John F Kennedy och Skattkammaröns Long John Silver.

När det gäller populära drycker så står whiskyn överst på prispallen men på andra plats hittar man rom. Vällagrad rom är tillsammans med en god cigarr eller mörk choklad kombinationer som i sina bästa stunder är livsnjutning i sin mest sublima glans.Rom tillverkas av jäst sockerrörssaft eller av melass från sockerrör. Romens historia sträcker sig tillbaks till 1493, då Christopher Columbus tog med sig sockerrör från Kanarieöarna och introducerade dem på ön Hispaniola i ögruppen Stora Antillerna i Västindien. Platsen visade sig ha ett optimalt klimat för odling av sockerrör och bruket att odla socker spred sig snabbt över hela den karibiska övärlden. Efterhand startades hundratals och åter hundratals sockerplantager och sockerfabriker på öarna. Sockerframställningen resulterade i stora mängder melass och snart upptäckte producenterna att utspädd melass som ställts i solen började jäsa. Därifrån var steget inte långt till att destillera.

Nu har alla fått en liten inblick i romens historia och vi återvänder till provningen.
Den första romen som smakades var Rhum J.M XO.
–  Den kommer från Martinque från distilleriet Distillerie J.M och råvaran är sockeröret Agricole. Den har lagrats 6år och har en alkohol halt på 45 &. Lite fakta om destilleriet. 1914 köpte Gustave Crassous de Médeuil J.M destilleriet av familjen Jean-Marie Martin, familjen har sedan dess bevarat och tillverkad rommen traditionsenligt. Familjen odlar sockerrör vid Habitation Bellevue på Martinique, här skördas och inom en timme krossas sockerrören noggrant för att starta jäsningen kontrollerat. Familjen har stor fokus på såväl råvara som produktionsprocessen.
Han fortsätter:
Rhum J.M använder sig uteslutande av vulkaniskt källvatten rikt på mineraler från kärnan av Mount Pelée, en väsentlig del av produktionen då vattnet bidrar med stor del till Rum J.M:s kvalité och smak. Lagringen sker på noga utvalda fat då varje rom ska vara unik i stilen. Innan användning kolas faten genom att de dränks med högalkoholhaltig rom som sedan bränns. Detta extraherar nya tanniner som bidrar med såväl karaktär som färg. Den fuktiga tropiska värmen genererar enorma förluster då stora delar av rommen dunstar.

 


Glas 2 var Chairmans Reserve 2009.

Chairman’s Reserve 2009 kommer från Saint Lucia och är tillverkad av Saint Lucia Distillers (SLD), öns enda destilleri.  Varumärke startade 1999 när det först blandades och övervakades av den dåvarande ordföranden, Laurie Barnard, och det blev en stapelvara i destilleriet sedan dess.
Han tillägger:

– De använder melass importerad från Dominikanska republiken och små mängder sockerrörsjuice som kommer från sockerrör som odlats nära destilleriet. Jäsningen är 36 timmar lång och den sker i 8 öppna jäsningstankar med 2 olika typer av jäst där jäsningen när 7% ABV innan den destilleras. Destilleringsutrustningen på SDL är också ganska varierad, de har en kaffekokare och ett antal pot stills enligt följande:


Efter glas två var det äntligen dags att ta de första dropparna från St Lucia distillers 1931
.

Saint Lucia Distillers firade invigningen av ett nytt destilleri i februari 1931 i Mabouya Valley, nära Dennery, i St. Lucia. Destilleriet grundades av Denis Barnard och producerade rom fram till 1972 då St. Lucia Distillers bildades genom sammanslagningen av Dennery Distillery och Roseau Distillery. Denna historia med linjeritningar finns representerad på märkets etikett och ytterkartong. Varje år ändrades etikettens färg och varje år som passerade återspeglades i uppdateringen av märkning, förslutningsmynt, streckkod och ytterförpackning.

De utvalda faten lades ner 2004, 2005 och 2006. Dessa inkluderar fat som innehåller 100 % Coffey Still-destillat som mognat i en kombination av 7 fat av amerikansk vit ek och 2 portfat. Dessutom används utvalda fat med 100% Pot Still och 50/50 blandningar av Pot/Coffey Still lagrad i amerikansk vit ek.

Text: PETER MURLING
FAKTA OM ROM HÄMTAD FRÅN SYMPOSION HOT