22/8-20 NIKKA/ARDBEG EMBASSY

Lördagen den 22 augusti blev en oförglömlig provning med provningsledaren Reino Östergren. Han bjöd på en helt magisk provning och trollband deltagarna med sin fantastiska berättelseröst. Det som skiljde Reinos provning mot tidigare provningsledare var att han bjöd på en kärlekshistoria.
36 deltagare deltog under provningen och när vi hade smakat den sista whiskyn i Nacka Strandsmässan tog medlemmarna båten från Nacka Strand till Gamla Stan, där middag och ytterligare en whiskyprovning stod på schemat.

Provningsledaren Reino Östergren laddad.


Berättelsen om japansk whisky är ett drama värdigt en Shakespeare eller en Verdi, eller om man så vill en Kurosawa-film. Det är en historia om drömmar, hopp, besvikelser, affärer, släktfejder, kärlek och svek.

Det här är  berättelsen om Masataka Taketsuru.
– Utan Masataka Takersuru, ingen japanska whisky. Han är den viktigaste personen för japansk whisky, berättar Reino. Trots det nämns han inte i Suntory whiskyföretag historia, som han grundade 1923. Masataka Taketsuru föddes i en familj som bryggt sake sedan tidigt 1700-tal. Han utbildade sig i kemi vid högskolan i Osaka, men rekryterades till familjens bryggeri för att göra öl. Där började en livsdröm växa fram. Han ville tillverka whisky i Japan. Drygt 20 år gammal reste han med stöd från sin bryggarfamilj till Skottland för att lära sig allt om whiskytillverkning och avsluta sina studier vid universitetet i Glasgow där han också träffade och förälskade sig i Rita Cowan berättar Reino.


Det var en kärlekshistoria som inte blev speciellt uppskattad, varken av Ritas eller Teketsurus familjer. Men kärleken visade att den överbrygger allt. De lyssnade inte på sina familjers råd och valde kärlekens väg.

– Det försköts från sina familjer och gifte sig, flyttade till Campeltown där Taketsuru arbetade på Hazelburn Destillery. Därefter sökte han praktikplats på Longmorn.
När det gifta paret återvände till Japan hade tiderna förändrats och planerna på att starta whiskytillverkning hade skrinlagts. Besviken sökte sig Taketsuru till en konkurrent, vinhandlaren Shinjiro Torii (senare Suntory) och fick av honom uppdraget att starta Japans första whiskydestilleri. Yamazaki stod klart 1924, på en plats som Taketsuru motsatte sig.


-Taketsuru släppte aldrig drömmen om ett eget destilleri och förhållandet med Shinjiro Torii blev allt mer ansträngt. Taketsuru ville starta ett andra destilleri långt norrut där klimatet var mer skotskt, men Torii var inte speciellt intresserad.

Reino fortsätter:
– Han ansåg att anläggningar måste ligga i närheten av de folkrika städerna i söder. 1934 lämnade Taketsuru i företaget för att förverkliga sina egna planer på den norra ön Hokkaido. Han hade förberedt avhoppet väl. med hjälp av sin fru.
Hans fru hade  inkomster som engelsklärare och tillsammans med andra personer som delade hans intresse kunde han samma år förverkliga sin dröm och inviga sitt efterlängtade destilleri. Den japanska hedern och affärskulturen hindrade honom dock från att omedelbart påbörja whiskytillverkning, istället var det cider och äppelprodukter som det nystartade bolaget Dai Nihon Kaju Kabushiki Kaisha«skulle ägna sig åt. Det var dock ingen tvekan om den egentliga avsikten och den första whiskyn från destilleriet Yoichi lanserades 1940.
–  Kriget hade en stor roll i japansk whisky verksamhet som blev mycket dramatiska och det blev en nedgång i försäljningen. När företaget kom igång i bytte bolaget namn till Nikka och i slutet av 1960-talet grundade Taketsuru ett andra destilleri: Miyagikyo.

Nikka blev det första japanska destilleribolag som köpte in sig i den skotska whiskyindustrin när Ben Nevis förvärvades 1989. Än i dag vibrerar den japanska whiskybranschen efter dyningarna från Taketsurus avhopp från Suntory.