24/8 TEDDY JOSEPH OCH LAPHROAIG DISTILLERY

Affisch: Peter Murling, Värmdö Whisky


BOKA HÄR

 


Två forskande whisky nördar anser sig säkra på sin sak att Laphroaigs destilleri startade 1826, men firman själv anger 1815 som sitt födelseår. Skulle destilleriet vara licensierat 1815 som man själv hävdar var det i så fall med de rekord unga entreprenörens bröderna Johnston Donald, 24 år och Alexander 12 år! Mer troligt är att de dokument som visar 1826 är de riktiga.

De ger dessutom destilleriet en chans att högtidlig hålla sin redan avfirade 200-årsdag vid ytterligare ett tillfälle. För övrigt anses det allmänt troligt att destillering på de ägor som kom att bli Laphroaigs började betydligt tidigare än 1815, men då olagligt som brukligt på Islay. Alexander sålde på 1830-talet sin del till Donald för 350 pund och for till Australien.

1847 föll Donald i en kokande vörttunna och dog två dar senare. Det sägs att ingen kunde få en så härlig död. Destilleriet gick via krångliga vägar i släktled efter släktled tills slutligen den nära släktingen Ian Hunter kom. Efter en lika krånglig arvstvist kunde han ta över och blev sedan en legendarisk ledare under 1900-talets första hälft. Han höll inte bara sina anställda i en järnhand.

Han var också framgångsrik  marknadsförare och lyckades sälja Laphroaig som medicinalelixir till USA under förbudstiden. Det var  den enda whisky som lyckades passera de kinkiga tullarna. Produktionen hade mest varit till blended  men Ian ville öka andelen single malt. Agenten Peter Mackie ansågs ha ett för bra avtal som Ian ville avveckla.
LÄS VIDARE PÅ ISLAY.SE


Provningen är 75 minuter och vi kommer få höra Teddy Jospeh berättelse om Laphroaig.


Foto: Allt om whisky


Teddy har samlat på sig en mängd kunskap och erfarenhet i över 20 år i besöksnäringen och arbetat både hemma och utomlands. Teddy började arbeta som bartender och utvecklade sin karriär till ledning och barägande innan han började sälja och representera varumärket. Teddy har samlat på sig många utmärkelser och utmärkelser vid nationella och internationella cocktailtävlingar och blivit nominerad till bästa bartender i både Skottland och Australien. Medan han var i Australien, ledde Teddy ett team av varumärkesambassadörer för Diageo, samtidigt som han skrev och implementerade prisbelönta utbildningsprogram
.

Teddy brinner för utbildning och förmedlar sin kunskap och har fått sin WSET nivå 3 i sprit och WSET nivå 3 i vin med utmärkelse respektive förtjänst.

Som en del av vårt whiskyspecialistteam baserat i Skottland, arbetar Teddy över hela Storbritannien och stöttar våra kunder genom att utbilda barpersonal och hålla mästerklasser och evenemang i vår omfattande varumärkesportfölj, med fokus på Highland Park.


495 kr. Hela beloppet skall vara insatt på vårt konto senast 1 april  om du bokat före 30 mars. Du svishar beloppet till 123 169 93 05. Märk swichen ”Laphroaig”. Bokar du efter 1 april är det direktbetalning som gäller för att din plats skall vara garanterad.


545 kr. Hela beloppet skall vara insatt på vårt konto senast 1 april  om du bokat före 30 mars. Du svishar beloppet till 123 169 93 05. Märk swichen ”Laphroaig”. Bokar du efter 1 april är det direktbetalning som gäller för att din plats skall vara garanterad”.