27/11 SVENSK WHISKY I FOKUS

TEXT: PETER MURLING

Veckan inleddes med ett samtal från provningsledaren som meddelade att han inte kunde delta på grund av sjukdom. En febril jakt inleddes på ersättare och klubben hade kontakt med Reino Östergren,  Carl Dolad, Örjan Westerlund, Håkan Woxblom, Johan Hellström innan klubben fick napp.
Staffan Sillén, känd profil inom whisky-Sverige som till vardags representerar Nynäshamn Whisky Society gav klartecken  för att leda provningen, där svensk whisky stod i fokus.
På bordet fanns 14 glas från 14 olika svenska destillerier. Allt från Skånska Spritfabriken i söder till Norbotnia Whisky i norr.
Sammanlagt deltog 32 deltagare och efteråt bjöd Camilla Murling och Jenny Backros på en svensk klassiker – smörgåstårta
Staffan inledde med att berätta om sig själv. Han har varit verksam i klubben i Nynäshamn i över 20 år och han berättade också att han arbetat som kundvärd på systembolaget, där han delat med sig av sina kunskaper inom whisky och öl,

Provningen inleddes med berättelse om svensk whisky historia. Svensk whisky är single malt, rökig smak och ungdomlig tradition. Men också den fascinerande sagan om Skeppets Whisky.
– Sveriges första whisky skapades i Mölndal på 1880-talet, om än i väldigt begränsad upplaga. Det statliga tillverknings monopolet Vin&Sprit började också tidigt göra whisky genom att skeppa hit olika whiskys och blanda dem till varumärken som Crown Blend, Old Glen, MacScot, Black Ribbon och Seven Crown. Känns speciellt för mig att berätta det då jag är uppvuxen i närheten av det området.
– Två mindre enkelpannor köptes från destilleriet Bladnoch i Lowlands och installerades på Vin&Sprits utbyggda anläggning i Södertälje. Från Skottland skeppades också malt kvarn och ekfat, medan torv till kölningen hämtades från Småland. Det är också roligt för min egen då jag också är uppvuxen på småländska höglandet.  Destilleringen inleddes så, även om det till en början inte gick helt enligt plan för de ovana whiskymakarna i Södertälje

Den första maltspriten producerades mellan 1955 och 1960 . Torven som användes var fuktig och gav alltför kraftfull röksmak och en obehaglig bismak. Dessutom var jäskaren murkna och angripna av svamp. 1962 ändrades receptet, whiskyn gjordes mindre rökig och man skar hjärtat snävare för att undvika finkelsmaker i destillatet. Men då var redan volymerna i lagerhusen så stora att den nya whiskyn aldrig kom till någon större användning.
– Skeppets whisky blev till en början en stor försäljningsmässig succé. Trots att Vin & Sprit ville tona ned förväntningarna sålde det första partiet på 130 000 liter slut på en vecka.

1961 lanserades Skeppets Whisky på Systembolaget. Namnet och etiketten inspirerades av regalskeppet Wasa.
Men kritiken var inte nådig. Skeppets var ingen bra whisky, åtminstone inte i början. Röksmaken förskräckte
 publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut

Gånge denna kalk ifrån mig  skrev en recensent och i Expressen kunde man läsa:

Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?

Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år. Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes från småländska höglandet. I den första Blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry.
-Skeppets gick att köpa på Systembolaget ända fram till 1971, tre år efter att produktionen hade upphört. Det går mängder med raljerande historier om Skeppets odrickbarhet och det sägs att det under transportstrejken på 60-talet, då Systembolagets hyllor gapade tomma, gick att köpa Skeppets i samtliga butiker. Det hjälpte inte att priset var lågt, 24.50 för en helflaska.

Svenska destillerier som är aktiva:
Agitator Whiskymakare AB, Arboga
Arilds Vingård, Höganäs
Bergslagens destillleri, Örebro
Gammelstilla, Hofors
Gotland Whisky, Roma
Gute destilleri, Hablingebo
High Coast Distillery, Bjärtrå
Mackmyra, Gävle
Norbotna Whisky, Piteå
Bruksdestilleriet, Gävle
Gravitionsdestilleriet, Gävle
Nordmarkens destilleri, Årjäng
Norrtelje Brenneri, Norrtälje
Skånska Spritfabriken, Lund
Smögen Whisky, Hunnebostrand
Sprit of Hven, Ven
Tevsjö destilleri, Järvsjö
Uppsala destilleri, Uppsala
Vattudalen whisky, Strömsund
Wannborga Vin & Lamm,  Borgholm

Nedlagda destillerier
Grythyttan whisky, Arboga (2007-2018)
Göteborgs jästaktiebolags spritfabrik , Mölndal (1889-1909)
Helsingborgs Jäst- & Spritfabrik (Helsingborg + Aktiebolaget
Linköpings Jäst- & Spritfabrik  Linköping (nedlagt 1932)
Vin & Spritcentralen (Södertälje) 1955-1968)

Bergslagens Destilleri, Nora 2009-2015
Lappland Destilleri , Arvidsjaur
Lodhian Whisky , Ludvika 1994-2003
Qvänum Mat & Malt (Kvänum söder om Skara)

Pågående destillerier
Opphem Malt AB, Linköping
Falbygdens Bränneri (Falköping)
Revsunds Brewery (Gällö)

Följande sorter smakade vi på provningen samt presentation av destilleriet:
1. Tjaerdalen Chestnut Sherry Cask Finish  10 å5, 60,2 %
Fakta om destilleriet:
Tjaerdalens Beer och Whisky kommer från Umeå och bildades av Peter Jacobsson och Anders Wink 2015. Namnet kommer från deras läge nära en gammal tjärdal där tjära producerades  i slutet av 1800-talet och in i 1900-talet. Tjära är en substans som görs från trä och rötter av furu. Förr i tiden var tjäran ofta använd som en vattenavvisande beläggning. Fortfarande idag används tjära som en tillsats för arom i alkohol och livsmedel.
Att producera tjära från trä i Skandinavien går troligen tillbaka till järnåldern. I århundraden, åtminstone från det 14:e århundradet, var tjära bland Sveriges viktigaste exportvaror.
2. Skånska Spritfabriken G-Skånska G-stout cask, 50,1 %
Fakta om destilleriet:
Skånska Spritfabriken är idag den snabbast växande dryckesproducenten av premiumdrycker som med hjälp av lokala råvaror producerar och erbjuder internationellt och nationellt prisbelönta drycker på ett hållbart sätt utan onödiga tillsatser De finns på en gård utanför Lund, i hjärtat av Skåne.
Deras resa började ute på den skånska slätten utanför Lund där två entreprenörer livligt diskuterade hur de bäst skulle ta vara på alla äpplen som envisades med att trilla ned på marken. 2006 gjordes en första destillering av äpplen. Det är fortfarande mer av en hobby för att hålla kunskapen vid liv.
De första flaskorna fylldes, och med dem i bilen åkte paret iväg till Berlins Krog. Den första försäljningen gjordes. Pommeau och svensk calvados.
Skånska Spritfabriken grundades 2011-02-25. Första whiskyn destillerades 2012 och företaget har hämtat spriten från Napeleon Bonaportes hemland Frankrike. Skånska Spritfabriken (XO Wines & Spirits) är ett familjeföretag med en bakgrund inom vinbranschen och Moët Hennessey. Bolaget bytte namn från XO Sweden Wines & Spirits AB till Skånska Spritfabriken
2017.

De har sedan 2009 tillverkat äppelbrandy av enbart skånska äpplen. Under 2012 har även Pommeau och Whiskey lagts till.
3 Augusti 2015 släpptes deras första whiskybuteljer på systembolaget. Det var 200 st. 20 cl. flaskor som de släppte under namnet ”W”. Men det är ett franskt destillat.

3.Gotland Whisky Isle of Lime Sangelstain 46, 3%
Fakta om destilleriet:
I ett avlägset fält på den norra delen av Gotland, ligger en dold anomali. En stor sten gjord av granit, transporterad av gudarnas händer till denna främmande plats långt från dess ursprungliga miljö. Denna sten dyrkades för att ha extraordinära krafter. Och om du slår på den med en sten, sjunger den.  Därav namnet Sangelstain – sångstenen.

Gotland Whisky AB grundades 2004 och deras första destillerings år var 2012 och 2016 släpptes deras första whisky. 2012 hände det som alla väntat på så länge. Isle of Lime är i drift. De första dropparna destillat har samlats. Gotlands första whisky har börjat tillverkas.
I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler har ett modernt destilleri skapats som kan producera cirka 60 000 liter ekologisk maltwhisky om året Den första whiskytypen som tas fram är en single malt, döpt till Isle of Lime. En Gotch istället för en Scotch!
De släppte november 2016 sin första buteljering. Det är en 3 årig whisky som säljs uteslutande till aktieägare. Detta är alltså inget publikt släpp. 2016 lämnade de första flaskorna av ”Isle of Lime Shareholders Edition 2016”  destilleriet i Roma för leverans till öns Systembolag.

4. High Coast Quercus III Patrea, 50, 8 %
Fakta om destilleriet:
Företaget grundat 2007 och hette då  Box Destilleri 2007. 30 juni 2018, var de tvungna att byta namn på grund av att buteljeringsfirman Compass Box hotade att stämma Box för namnintrång, om de inte bytte namn. Box ansåg att de inte ville slåss mot en jätte, utan bytte då namn till High Coast Destillery  (1 juli 2018).
Första destilleringen startad 30 november 2010.. Första fatfyllningen skedde 23 december 2010 och deras första whiskybuteljeringen släpptes 2014.
5 juni 2014 släpptes ”The Pioneer”, som var Box första whiskysläpp på systembolaget. Flaskorna tog slut samma dag. Sedan 2014 håller destilleriet en årlig whiskyfestival
High Coast medger gärna att de ligger i den absoluta utkanten av whiskyvärlden. Långt ifrån allfarvägarna och långt från världens whiskybutiker. De ligger där de för att de  vet vad naturen här uppe kan göra för dem. Det är inte den norrländska naturen i sig som gör deras maltwhisky speciell – även om skogarna, vidderna och den höga rena luften säkerligen gör sitt till. High Coast  tror inte att det finns något destilleri i världen som har så stora temperaturvariationer i sina lagerhus som dom.

Temperaturvariationerna mellan sommar och vinter och mellan dag och natt är dramatiska i Norrland. En smällkall vinter tickar temperaturen under 30 minusgrader och varma sommardagar kan det vara nästan 70 grader varmare. Whiskyn som mognar i de stora otempererade lagerhusen utsätts för naturens enorma krafter.
Utanför knuten på destilleriet rullar den mäktiga Ångermanälven förbi. I tusentals år har älven varit själva livsnerven för folket längs i Ådalen. Varje sekund passerar nästan 500 000 liter iskallt fjällvatten utanför destillerifönstren. 

5. Nordmarkens destilleri Ex-Arca single malt, 52 %
Fakta om destilleriet:

Nordmakens destilleri grundades 2014 och ligger utanför Årjäng och deras första destillerings år var  2015.
Nordmarkens Destilleri drivs av ett kreativt gäng med tidigare erfarenhet av att arbeta med whisky och andra drycker. Det är ett brinnande intresse för dryckesframställning som är drivkraften för att bygga vårt varumärke, en flaska i taget. Fokus ligger mer på kvalitet än på kvantitet och ledorden är kvalitet, hantverksmässighet och passion
Gunnar, Morgan och Ingmar startade år 2014 företaget som har sin hemvist i Holmedal utanför Årjäng omgivet av vajande kornfält, den värmländska storskogen och vattendrag med härligt friskt vatten. De har under eget recept själva tillverkat sprit på annat (hemligt) Svenskt destilleri 2015-2016. De har nu en minipanna och destillerar nu under eget tak sedan 2016.

För Nordmarkens destilleri är det viktigt att hitta kvalitativa fat och även att hitta bra kombinationer av råsprit och fattyper. De jobbar med fattyper av bl a svensk ek, ex sherry fat, bourbon fat och fat av ungersk ek.
Juni 2016 släppte Nordmarkens destilleri en buteljering med whisky från Grythyttan whisky som hette Initium. 400 st. 50 cl. flaskor blev det som såldes via privatimport på systembolaget.

6.  Sprit of Hven Mercurios Corn Whisky, 50,8 %
Fakta om destilleriet:
Sprit of Hven grundades 2010-05-03 (Backafallsbyn AB 1984-06-04) och första destilleringsår var 2008. Första whiskybuteljeringen släpptes 2012
Invigningen av destilleriet Spirit of Hven gick av stapeln den 7 Maj 2008. Dagen inleddes med en presskonferens och därpå följde invigningsceremonin, Under invigningen fylldes det första fatet av den kommande whiskyn.
1 Februari 2012 var det försäljningsstart för deras första whisky ”Urania” på systembolaget. Totalt buteljerades 4.444 st. 50 cl. flaskor av ”Urania”.

7. Gute destilleri Hablingebo 10 år, 40 %
Fakta om destilleriet:
Gute Destilleri grundades 2000-12-01 och deras första destillerings år för whisky var  2004- 2007). Första buteljeringen släpptes 2013.
Den första whiskey från Gotland fanns i mycket begränsad volym och första släppet skedde till våren 2013 och hette Gutevin Sudret Whiskey. Flaskorna blev på 50 cl, numrerade och signerade av dryckesmakaren själv.
200 st. 50 cl. flaskor av denna första whisky ”2004” lanserades på marknaden
I drygt tio år har Lauri Pappinen lagrat den sista batchen av sin whisky på Gute vingård i Hablingbo.
Hon släppte en liten upplaga för några år sedan. Det här är den andra upplagan som blev hennes och destilleriet sista buteljering.

8. Norbotnia White River batch 10, 41 %
Fakta om destilleriet:
Norbotnia  whisky kommer kanske inte från Piteå ursprungligen, men det gör smaken. Anders Ringbjer och Mikael Sundelin blandar, lagrar och buteljerar whisky i temperaturskillnadernas Norrbotten. Kylan är viktig, eller kanske främst de stora temperaturskillnader vi har här uppe, natt och dag, sommar och vinter. Whiskyn expanderar djupt in i ekfaten och där inne sker en kemisk reaktion som ger mer smak åt slutprodukten. De föredrar att lagra den noggrant blandade whiskyn på fat som tidigare innehållit bourbon.

Allt började för ett och ett halvt år sedan när de beställde deras första lilla bourbonfat och provade att blanda för första gången. De beskriver sig som två glada nördar som efter en tids experimenterande med smaker, sorter och lagringssätt själva tyckte att de börjat nå ett lyckat resultat. Men att starta ett företag som handskas med starksprit visade sig vara svårare än de tänkt.
Efter lite slit med diverse pappersarbete kom de igång med Norbotnia whisky, och kunde börja med den del av företagandet de tycker är roligt, nämligen att förädla whisky. De har varit igång sedan i våras och deras första produkt, Dram, finns nu på hyllan i flera av Piteås krogar och restauranger. Men efterfrågan är stor och de funderar på att expandera.
Nästa steg är att expandera i resten av Norrbotten. Namnet såväl som etiketterna, som innehåller deras egen variant av Norrbottens landskapsvapen, flörtar med tanken om att whiskyn  är lokal i hela länet.

9. Norrtelje Brenneri EKO Roslagen, 60,8 %
Fakta om destilleriet:

Norrtelje Brenneri ligger i Lohärad norr om Norrtälje och grundades 1994 och deras fösta buteljering släpptes 2015. (Lohärad, norr om Norrtälje). 4 April 2009 fylldes de första faten med ekologisk singelmalt RoslagsWhisky.
Deras första släpp av whisky var ”Roslagswhisky Eko No. 1”  och var 5 årig whisky från 2009, som släpptes 2015 på systembolaget.
Den första utgåvan av ”Roslagswhisky Eko No. 1” (fatprov) vann silvermedalj i sin klass i tävlingen Destillata i Österrike 2012. Tävlingen är den största i världen med över 150 deltagande destillerier från tio länder vilka deltog med omkring 1900 tävlingsbidrag med edelbrände. 7 juni 2018 startade brenneriet även destillering av rökigt recept.

10. Vattudalen Rye Whisky, 46 %
Fakta om destilleriet:
Vattudalen är skogsdestilleriet i jämtländska Aspnäs utanför Strömsund. Bröderna Rislund kokar råg- och kornmaltwhisky i småpannor. Malten får vänta på framtiden men rye-whiskyn har vi fått smaka. Till saken hör att man i hushållet vurmar för amerikansk kultur. Destillatör Lars Rislund är hängiven den amerikanska södern och dess rika kultur.
Företaget grundades  2015 och första whiskybuteljeringen släpptes 2019
9 Maj 2019 släpptes 400 Vattudalen Rye Whiskey på systembolaget. Det är en 3 årig rye whiskey (70% råg, 30% korn. Ale jäst)

Enligt Vattudalen lades whiskeyn på fat 22 mars 2006 och buteljerades april 2019. Men på etiketten står det endast när den är buteljerad.
Företaget grundades under namnet Rislunds Destilleri (Ägarna heter Rislund i efternamn), men bytte namn till Vattudalen Whisky november 2017.

11.  Gammelstilla Hyttan, 51 %
Fakta om destilleriet:
Skall du besöka Gammelstilla får du ställa in gpsen i bilen på ¨Torsåker utanför Sandviken. Företaget grundat 2005 och första whiskybuteljeringen släpptes 2017. Troligen har Gammelstilla för närvarande de enda svensktillverkade pannorna. Pannorna är tillverkade av Bäckströms Mekaniska i Hofors
Under månadsskiftet februari/mars 2017 buteljerade Gammelstilla sin första whiskybuteljering.
Det var en shareholders edition på 3 år, som legat på bourbonfat och sedan några månader på svensk ek.
Gammelstilla Bruk besitter, förutom sin gränslösa skönhet, en rik och lång historia. Bruket föddes redan på 1650-talet med den första stångjärnssmedjan med sitt nära avstånd till  Torsåkersgruvorna där bland annat råvaran tackjärn hämtades.
På 1700 talet kom bruket att expandera med ytterligare en smedja, en egen masugn och en mekanisk verkstad. Året 1914 upphörde järnframställningen och Gammelstilla övergick till att bli ett jord- och skogsbruk och det var så sent som 1971 som det helt avvecklades.
Idag har bruket med sina flera byggnader tystnat. Men historien fortsätter med ytterligare ett kapitel.

Det vita magasinet, som restes mellan 1757-61 då åkerarealen utvidgades och mer plats för spannmålsprodukter behövdes, har blivit den byggnad att husera produktionen av Gammelstilla Whisky.
Tegelmagasinet som var tänkt som en ståtlig herrgårdsbyggnad för brukspatronen är idag lager för Gammelstilla Whiskys whiskytunnor.
I maj 2017 släpptes den första utgåvan whisky ”Isak Mackey” (800 st. 50 cl. flaskor) till aktieägare via privatimport på Systembolaget. Detta var alltså inte något publikt släpp.
2 Oktober 2017 släpptes de kvarvarande flaskorna ( 300 st.)från deras ”Isak Macey” buteljering på systembolaget i Hofors och Sandviken. Därmed har även Gammelstilla nu släppt sitt första publika släpp.

12. Mackmyra Moment Karibien, 5 år, 50,8 %
Fakta om destilleriet:
Idén till en svensk whisky föddes av åtta vänner i en fjällstuga 1998 och under en av resans middagar ställde någon frågan som startade hela Sveriges whiskyresa – Varför det inte fanns en svensk maltwhisky? Ett år senare, 1999, grundades företaget Mackmyra Svensk Whisky. I år är det 23 år sedan de började utmana de traditionella whiskyreglerna och satte Sverige på den internationella whiskykartan.
Verksamheten utgår från Mackmyra Whiskyby strax utanför Gävle. Bolaget har kontor för marknad och försäljning i Stockholm. Mognadslagring sker i Bodås gruva, i skogslaget i Mackmyra Whiskyby samt på lagren på Fjäderholmarna, på Häckeberga slott samt i Smögen. 

Mackmyra är det svenska whiskydestilleriet som har tillverkat whisky under längst tid.

17 december 2011 invigde Mackmyra sitt nya gravitationsdestilleri.
Från och med 6 mars 2006 kunde man köpa Mackmyra whisky på systembolaget. Den första buteljeringen hette Preludium 01 (9.600 st. 50 cl. flaskor).
Det var den första svenska singel malt whiskyn någonsin som sålts! Mackmyra har vunnit en massa fina priser runt om i världen för sin whisky, och första priset kom redan för deras första buteljering ”Preludium 01”. Det blev en silvermedalj i IWSC International Wine & Spirit Competition 2006.

Sedan 2010 håller destilleriet ett årligt whiskyevenemang. Evenemanget heter Mackmyradagen/ Mackmyradagarna.

13. Bergslagens destelleri Dolomit 8 år, 46 %
Fakta om destilleri:
Bergslagen är ett område i Mellansverige som tidigare utmärkte sig för sin bergshantering med många små gruvor och dagbrott.
Regionen är omgiven av djupa skogar, vattendrag och berg med ett rikligt djur och växtliv. Idag har nya verksamheter vuxit fram i Bergslagen, flertalet små lokala matproducenter finner inspiration i naturen och omgivningarna. Tillgången på råvaror är god och det finns mycket vilt, bär, svamp och det odlas i den bördiga jorden. Bergslagen har nu förvandlats till en måltidsregion.

Bergslagens Destilleri ligger i ett gammalt slakteriområde utanför Örebro. Deras inspiration kommer från regionen, dess kreativitet och skaparglädje. Deras produkter och arbete speglar områdets nyfikenhet för det nya och respekten för den tradition och historia som finns här.

Bergslagens destilleri grundades 2012 .Företaget grundat 2012-04-04 efter att man köpt upp Grytthyttan som gick i konkurs och de fortsatte verksamheten i ett nytt bolag, Bergslagens Destilleri Örebro AB.
22 augusti 2016 Släpptes en pressrelease där det framkom att Bergslagens Destilleri har köpt hela Grythyttans whiskylager.
Enligt likvidatorn för Grythyttan, Lars Solvik såldes 38.100 liter för 11.318.063 kronor.

Bergslagens Destilleri kom i fortsättningen att förvalta deras fatlager och buteljera under namnet ”Bergslagen Independent”.

14. Smögen Whisky Dante -The Bloodhound, 10 år, 57,8
Fakta om destilleriet:
Smögen Whisky grundades 2009 och första whiskybuteljeringen släpptes 2014 som hette Smögen Primör, som var en 3-årig single malt
Smögen Whisky AB grundades sommaren 2009, med syfte att etablera ett bränneri för småskalig produktion av en riktig maltwhisky från den bohuslänska västkusten, med stor karaktär. Produktion och tills vidare även hela lagerhållningen finns på gården Ståleröd.
1
3 mars 2014 var det försäljningspremiär av deras första whisky ”Primör” på systembolaget. Totalt buteljerades 2.188 st. 50 cl. flaskor av ”Primör”.
Smögen tillverkar i huvudsak riktigt rökig whisky, (men har även destillerat några få batcher med orökt/lätt rökt råsprit).

Beläget mellan Hunnebostrand och ön Smögen bildades Smögen Whisky sommaren 2009 av Pär Caldenby, en whiskyentusiast och skribent. Den svenska västkusten har samma karga, vindpinade natur som det skotska kustbandet, och det var här Caldenby kände att man kunde skapa en svensk hantverkswhisky med kvalitet och noggrannhet i fokus snarare än kvantitet. Kapaciteten ligger på 30.000 liter/år. Grundaren och tillika ägaren Pär Caldenby sköter driften av destilleriet helt själv.

Destilleribyggnaden ligger på en gård i Bohuslän och all utrustning är uppbyggd för att verka med självtryck – man vill inte ha pumpar som kan störa vört, mäsk eller destillat. Det mältade kornet tas in rökt, och man har experimenterat med olika rökgrader mellan 40 och 96 PPM. Mäskkaret på Smögen är ett öppet kar som rymmer 1060 liter vatten med målet att få ut 900 liter mäsk. Till skillnad från de skotska destillerierna kör man två vatten istället för tre, för att behandla mäsken varsamt snarare än maximera sockeruttaget. Förlusten blir runt 10 – 15%, men man får en mjukare, rundare karaktär med mjukare skaltoner.

Kopparpannorna är från Forsyths i Skottland. Lågvinspannan är byggd med Lagavulin och Bunnahabhain som förlaga för att trycka fram ett rundare, mustigare lågvin. Spritpannan är byggd med kokboll hos Glenfarclas och Bladnoch.

Thorslundskagge levererar en del av faten till Smögen Whisky, och då handlar det om svensk ek och bourbonfat. Man får Sauternesfat från Frankrike och sherryfat från Jerez, där man också har plockat hem nya fat av vitek. Smögen gör också egna sherryfat, där man låter små 30-litersfat fyllas med sherry för att lagras några månader innan de töms.