29. CLYDESDALE MED THOMAS SUNDBLOM

Förväntningarna var stora när Värmdö Whisky hade besök av Clydesdale för första gången och Thomas Sundblom motsvarade alla förväntningar. 30 medlemmar hade sökt sig till Skurustugan denna lördagseftermiddag för att lyssna och delta i en provning  som var uppdelade i två halvlekar.
Den första halvleken handlade om Clydesdale historia och andra halvleken handlade det om whisky som legat i sherryfat.

Första whiskyn jag drack var det bästa jag druckit. Jag minns att det var Balvenie double wood. Jag var så nöjd med innehållet och informationen på flaskan.  Några år senare hade en jag whiskysamling på cirka 300 flaskor. På tiden köpte jag in whisky från Tyskland och Storbritannien.
Han fortsatte:
– Jag bildades Clydesdale när jag kom i kontakt med Master Malt och Robin Tucek från Blackadder. Innan jobbade jag på Vivo på Djurö.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 20221008_154404-1024x768.jpg

Clydesdale har två ben som verksamheten bygger på. Den ena är att alla som jobbar på Clydesdale skall vara reko, trevliga och hjälpsamma. Det andra benet är att personalen och de människor vi träffar skall ha roligt med Clydesdale. Som alla vet är whisky mycket populärt i Sverige och de länder som vi köper whisky mest ifrån är Skottland, Japan och Sverige.
– Det verkar som Sverige inte år redo för till exempel indisk whisky ännu.

I Sverige är det framförallt den billiga whiskyn som svenskarna upptäckt och som alltid ligger i försäljningstoppen. The Famous  Grouse och Lord Calvert sålde tillsammans 1.5 miljoner liter.
Ingen av de whiskysorter som klubben haft på provningarna finns bland de 10 bästa sålda.
– Vi på Clydesdale säljer cirka 120 000 flaskor totalt varje år. Vi gör  inga stora pengar men vi mår bra och har roligt.

Efter pandemin har det varit svårt för många klubbar och andra evenemang att locka deltagare. I Skurustugan denna eftermiddag  hade 30 deltagare  kommit för att smaka på 8 olika sorters whisky.
Några av de första som kom till lokalen var Thomas Johansson från Fisksätra och Nils-Erik Hedin från Nacka. Båda var mycket nöjda med provningen när de lämnade lokalen på kvällen.
Provningen var uppbyggd på två halvlekar med Thomas som domare (provningsledare) men utan VAR.
Första halvleken blåstes igång kl 15.00 av ordförande Peter Murling som hälsade alla varmt välkomna till en spännande eftermiddag.  Samtidigt var det febril verksamhet i köket där Jenny Backros och Camilla Murling förberedde kvällens mat.

Efter ordförande välkomsttal blåste första halvlek igång av Thomas Sundblom och det blev ett högt tempo från start. Han berättade att han växt upp ute i Djurö, jobbat inom livsmedelsbranschen innan han startade Clydesdale. Under 45 minuter med tilläggstid berättade han om Clydesdale historia. – Vi bestämmer själva vad vi tycker om det vi dricker. Ingen annan kan säga vad vi tycker förklarade Thomas.
Den första whiskyn som vi smakade var Amrut Kadambram.
– Amrut kom till vårt företag i början av 2000 och två år senare importerades Amrut till Sverige, men det var svårt att stå upp mot skotsk single malt. På den tiden var det svårt att sälja indisk whisky i Sverige.


Thomas berättade att malten importeras från Inverness. De lagrar whiskyn på fem olika fat. Först lagrar de whiskyn  på bourbonfat i 3 år., därefter romfat och brandyfat. Sedan är det sherry fat och avslutar med bourbonfat.
– Det innebär att whiskyn är lagrad på minst fem olika fat. Alla som är insatta i whisky vet vad uttrycket ”Angels share” betyder. Intressant fakta är att 2% som lagras i Skottland  går till änglarna. I Kentucky är samma siffra 8 %. I Taiwan 10 % och i Indien ändå upp till 15 % på grund av deras klimat.

Glas nummer 2 var en 12-årig  Killkerran 12 årig.
– Killeran har i dag slutat med rörkartong och nu är det bara flaskor som gäller. Jag har hört att alltfler övergår till enbart flaskor.
Han fortsätter:
– Kilkerran är ett systerdestilleri  till Springbank och låg tidigare som  ett eget destileri i graindestilleriet Invergordon.
I dag ligger Killkerran destilleri på en plats där destilleriet Glen låg tidigare.
Slutat med rörkartong och idag är det bara flaska som gäller
 Syster destilleri till Springbank
 Destilleriet låg tidigare som ett eget destilleri i Graindestilleriet Invergordon
 På platsen som destilleriet ligger på idag låg tidigare ett destilleri som hette Glen Gayle, men det namnet fick man inte använda.
– Då köpte de tillbaka namnet Killkerran och deras flaskor skall alltid finns tillgänglig på systembolaget och innan jul släpper destilleriet en 16-åring.
De deltagare som gillade rökig whisky fick valuta på för pengarna när Blackadder  Redsnake ställdes fram.
– Blackadder köper fat med en  3-4 åring sprit från Highland Park som de fyller på större fat och därefter tömde man faten men behöll 1/3 av innehållet och fyllde på med nya sprit. I dag har Blackadder  som hela tiden snurrar, varav 15 går till Taiwan.

Clydesdale historia avslutades med glas nummer 4 som var en Auchrisk-
Efter det glaset var första halvlek slut, men deltagare vill inte ha någon vattenpaus så Thomas inledde andra halvlek med fyra sorter som legat i sherryfat.
Den första var Milestone från Nederländerna som hade en fin sherryfärg och var en 7-årig lagrad på PX-fax.
– I Nederländerna tillverkar man mycket genever. När de gör malt i Nederländerna använder  man gamla kvarnar för att mala malten. Därav namnet.
Nästa glas kom från Adelphi och  hette Breath of the Isles. Själva spriten i whiskyn kommer från Erdington och Highland Park.
Whisky nummer sju kom från Cárn Mór och deras whisky innehåller mer fetter än andra whisky och själva spriten kommer från Glen Rothes.  
Sista glasen innan provningen var slut kom från ett destilleri som ligger nordväst om om London och i ett naturreservat som heter Cotsworld. Därav namnet.
– Sherryn gör i två olika stilar. En torr och en söt som antingen är en Oloroso eller PX-fat. De köper ofta fat från Laphroaig och gör med hjälp av dessa en rökig whisky. avslutar Thomas.