4/6 PREMIÄR FÖR GIN-PROVNING

För första gången i klubbens historia arrangerade en dubbelprovning i Skurustugan.
Cirka 30 deltagare hade anmält sig till Amrut-provningen med Tappen Kuusela och det blev en mycket intressant provning med fakta och olika smaker och dofter. Den sort som fick bäst betyg var Amrut Spectrum 004.

I gillestugan pågick samtidigt gin provning med 20 deltagare och de smakade 4 sorter från Nordmarkens destilleri under ledning av Brand Ambassadören Mikael Skoglund. Det blev en fantastik provning där alla fick mer kunskaper om ginet historia, fakta om Nordmarkens destilleri samt några fakta man inte visste om gin, t ex att ordet bantning kommer från ginet.

20 deltagare var förväntningsfulla när ordföranden Peter Murling hälsade alla välkommna.  Från början var det Berntson Brands som skulle arrangerat provningen, men de lämnade återbud en månad innan och då började styrelsen arbeta aktivt att hitta en ersättare. Klubben var i kontakt med 14 destillerier innan man fick napp. Morgan Svensson från Nordmarkens destilleri behövde bara en minut på sig att tacka ja och han i sin tur skickade deras Brand Ambassadör till Nacka.

 

– Det är kul att arbeta med sådant man brinner för mig så jag har verkligen rätt jobb. Nordmarkens destilleri grundades 2014 i värmländska Holmedal och företaget fick en liten bonus när de startade företaget. De köpte en panna från Grythyttan när de gick i konkurs och  investerade i en liten panna som ser ut som en litet klot som man öppnar en lucka på. Där häller man i sprit och blandar det med olika kryddor. Alla gin har en bas och det är enbär.
Mikael fortsätter:
– Den pannan passar oss bra och det är ingen jätteproduktion, men den är lagom för oss.
Nordmarkens destilleri består av 3 ägare i Ingemar Karlsson, Morgan Svensson Gunnar Corp. Sedan är ytterligare 7 personer involverade i företaget.
Deltagarna provade på 4 olika sorters gin som var en hyllning till de fyra årstiderna.
– Hibernus smakar enbär, kanel och apelsin och är en hyllning till vintern. Nostrorum är en hyllning till våren och smakar enbär och gran. Aestatis är en hyllning till sommaren och smaker enbär och fläder. Den sista har vi valt att kalla Autumni och smakar enbär och lingon.

5 saker du inte visste om gin?
Gin var ursprungligen en typiskt engelsk dryck, men under 1900-talet kom den bli en internationell spritdryck utan något ursprungsskydd. London Dry Gin är en gintyp där baspriten (minst 96%) destilleras om med kryddorna eller silas av när kryddorna macererats i den. En London Dry Gin måste vara helt osötad och färglös. Explorer Gin är av typen London Dry Gin

Vårt svenska ord bantning kommer från William Banting, en engelsk begravningsentreprenör som föddes 1776 och blev ordinerad av sin läkare att kraftigt dra ner sin kolhydratrika kost. En viktig del var att ersätta sin söta sprit med torr gin. Resultatet blev att William Banting tappade tjugo kilos vikt på ett år och därefter spreds ryktet till kvinnorna vid hovet, som snabbt anammade metoden.

År 1733 tillverkades det hela 50 miljoner gin i London.Det ger en produktion på närmare 60 liter Gin per invånare och år. Det finns ett känt koppartryck av William Hoghart från 1751, Gin Lane, som visar de stora sociala problem som det stora bruket av Gin orsakade. Det intressanta är att tavlan användes flitigt i folkbildande syfte men inte av nykterhetsrörelsen utan av bryggerinäringen som ville att folket skulle dricka öl istället.

Gin är utmärkt till matlagning. Till skillnad mot Genevern finns det ingen traditionell koppling mellan Gin och mat. Däremot är den mycket användbar i matlagning. Gin är utmärkt att grava och marinera fisk med och när man vill flambera eller smaksätta såsen till olika vilträtter.