5/3 2022 ÅRSMÖTE & RÖKIG WHISKY MED CRIPPE

Äntligen kunde medlemmarna i Värmdö Whisky återigen samlas efter några månaders uppehåll på grund av restriktionerna av Covid-19.  Provningsledare var Crippe Greus från Sollentuna. Han anses vara en av Nordens bästa provningsledare när det gäller rökig whisky.
Den här gången ställdes Crippe på prov, då klubben bestämt vilka flaskor som skulle ingå i provningen och det var många sorter som han inte smakat tidigare, viket blev en upplevelse för honom också.

8 sorter stod på bordet och den första som vi luktade och smakade på var The Balvenie Week of the Peat.

Whisky nr 1:
The Balvenie Story Range är en trilogi som lyfter fram människorna, tankarna och experimentlustan vid det berömda Speyside-destilleriet. I en serie buteljeringar hyllas berättelserna, samtalsämnena runt lunchbordet och de annorlunda whiskyfaten på destilleriet. Först ut var 12-åriga The Sweet Toast of American Oak, sedan 26-åriga A Day of Dark Barley, och nu kommer The Week of Peat – Aged 14 Years.

David Stewart är en av den skotska whiskyindustrins mest legendariska personer. I över 50 har han satt sin prägel på den skotska whiskyn. Hans livsgärning har drottningen krönt med den brittiska Imperieorden MBE, som är ett av Storbritanniens mest ärofyllda förtjänsttecken.

Det tredje kapitlet i Balvenie-stories, The Week of Peat, tog sin början 2002 när dåvarande destillerichefen Ian Millar upptäckte att det var en veckas hål i körschemat på destilleriet. Han hade just kommit tillbaka från en resa till Islay och ville utnyttja den lediga tiden till att experimentera med rökig malt. Han talade om saken med David Stewart och de var båda överens om att prova. De beställde en laddning torv från den lilla byn New Pitsligo i nordöstra Speyside och byggde en torvbrännare som skulle ge malten extra rökighet. När den första batchen kördes så stod hela företaget, mältare, coopers, ingenjörer, marknadspersonal och kollade i pannan som om de aldrig hade sett whiskytillverkning förut.
The Week of Peat har en stillsam torvig doft med toner av honungskex och malt. Smaken är sammetslent mjuk, torvig, väl balanserad rök i lätt citrus, ekig vanilj och varm ljunghonung. I eftersmaken dominerar den pyrande Speysideröken och en lång mjuk vanilj.

Whisky nr 2: 

Skottlands och hela whiskyvärldens epicentrum är den lilla regionen Speyside. Ända sedan tillverkningen blev laglig för snart 200 år sedan har Speysidewhiskyn präglat uppfattningen om hur skotsk whisky ska vara. I dag har mycket förändrats, men Benriach är ett destilleri som mer än något annat håller fast vid den historiska Speysidewhiskyn – Smoke Season är ett exempel på detta.

Rökig whisky förknippas inte längre med Speyside, men under stora delar av 1800-talet var kraftigt torvrökt whisky Speysides signum. Det svårtillgängliga läget, det kuperade landskapet, bergen och skogen gjorde det enkelt att gömma en whiskypanna. I Speyside kunde en rökpelare stiga mot skyn utan större risk att kronans skatteinspektörer skulle upptäcka den. När tillverkningen moderniserades och det blev enklare och billigare att torka sin malt med varmluft stängdes destilleriernas mältningsgolv och Speysidewhiskyn förändrades i grunden. Benriach är ett undantag. Trots att destilleriet varit stängt under stora delar av 1900-talet har man ändå haft sitt gammaldags mältningsgolv i drift, och sedan Benriach återöppnades 1965 har man, som det enda destilleriet i Speyside producerat riktigt kraftfull gammaldags rökwhisky under en ”smoke season” varje år.

Smoke Season är Benriach hittills rökigaste whisky. Namnet syftar på den period – de veckor – som man varje år destillerar hårt rökt malt. Till skillnad från de flesta andra destillerier som gör rökig whisky använder Benriach torv från fastlandet. Sådan torv har ett större inslag av lövträd vilket sätter en särskild smak på whiskyn.
Benriach – Smoke Season är en intensivt rökig whisky som kan jämföras med de hårdast rökiga sorterna från Islay. Att whiskyn får sina smaker från fastlandstorv ger den dock en annorlunda och mer fruktig karaktär. Det är i allra högsta grad en whisky för den som uppskattar rökig whisky med många nyanser.

 

Whisky nr  3:
Talisker är en skotsk whisky från Öarna-regionen i Skottland. Destilleriet ligger nära Carbost, Isle of Skye och är känt för att tillverka whisky som är torvig, med havstoner och kryddig i stilen. Talisker grundades av Hugh & Kenneth MacAskil 1830. Destilleriets vattenkälla är numera Cnoc nan Speireag. Det drivs idag med en kapacitet på 2,600,000 liter om året under överinseende av de nuvarande ägarna Diageo.

Vid första anblick så kan man tro att detta är samma Talisker 8 år som släpptes 2018, men så är inte fallet. Denna Talisker har fått en finish på romfat från Karibien. Och den var buteljerad på styva 57,9%.

Whisky nr 5:
Tillsammans med Isle of Skye är Smokehead det mest kända märket i Macleod Distillers portfölj av whiskyserier. Med fokus på rökt torvsmak är ursprunget för Smokehead nästan självklart, Islay. Här destilleras och lagras denna single malt-serie i ett och samma destilleri, icke namngivet.
Whiskyn har fått en tydlig trendstämpel bland yngre whiskykonnässörer som är ute efter något av det mest komplext rökiga man kan hitta i Skottland, hittills fördelat på en handfull olika destilleringar och finishar av toppkvalitet och med mycket attityd.

Whisky nr 6:
Hunter Laings Islay Journey är en komposition av rökt maltwhisky från flera av de mest kända destillerierna på Islay. Nyckelorden är rök, aska, tjärajod och bålverk.
Det är företagets grundare, mästare Blender Stewart Laing, som skapade denna underbara rökta maltwhisky till minne av sin vistelse på Islay destillerier i sin ungdom.
Här arbetade han länge och fick därmed destillationskonsten under huden.

Stewart har alltid älskat Islay och whiskyen från ön, och det är en välsignelse för honom att Hunter Laing äntligen har lyckats etablera sitt eget destilleri (Ardnahoe) på ön.Islay Journey är en kraftigt rökt och fyllig maltwhisky, med mycket tjära och skydd.

I munnen finns markerade toner av torv, salt och tång. Röken går igen i eftersmaken och smaken slutar i en fin harmoni med kokosnöt och vaniljliknande toner.

WHISKY nr 7:
Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i kombination med ek, torv och rök. Där kommer också maltiga inslag, karamell, vaniljkola och nötighet. Smaken är påtagligt rökig med en tydlig torvighet som omfamnar fruktiga och söta toner. Där finns kokos, mer vanilj och en mjuk mycket lång och elegant eftersmak med en torr rökslinga som sakta tonar av.

När ett whiskydestilleri för första gången kan buteljera en 10-årig signaturwhisky är den en stor händelse och något som destillatörer strävar mot. Port Charlotte är förvisso inget whiskydestilleri, utan ett framgångsrikt experiment som destillerichefen Jim McEwan satte igång 2002. Nu är Port Charlotte Heavily Peated 10 äntligen här – den första återkommande whiskyn med det åtråvärda åldersmärket.

Jim McEwan är en ”Ileach”, en Islay-bo som har whisky från den avlägsna ön i Hebriderna i sina gener. Islay ligger ensligt, långt i väster mellan Skottland och Irland. Under många år var ön skattebefriad och på gårdarna kunde man ostört låta rökpelarna stiga mot skyn utan att fogdens skattmasar la sina näsor i blöt. Fiskarna och bönderna på de vindpinade öarna ville ha kraftfull och värmande whisky, därför gjorde öborna den robustare och rökigare än någon annanstans i Skottland. När Jim McEwan kom till Bruichladdich skaffade han omgående rökig malt och började producera ”sin whisky” – en klassisk rökig Islaywhisky.

Port Charlotte var ursprungligen ett destilleri som låg i hjärtat av det lilla pittoreska samhället med samma namn. Det grundades 1829 av Colin Campbell, som lät uppföra bostäder för personalen runt destilleriet. Han kallade byn Port Charlotte efter sin mor. Destilleriet Port Charlotte var i drift ända till 1829 och flera byggnader står kvar än i dag.

Den första whiskyn under namnet Port Charlotte lanserades redan 2006, men det är först nu som en återkommande tioårig signaturwhisky är redo att möta världen.

Whisky nr 8:
9.1 avtappningen är gjord för att visa vad goda ingredienser, destillationsmetod och val av fat till lagring har för betydelse för att göra en överlägsen whisky i förhållande till äldre och dyrare avtappningar.

Det har använts amerikanska whiskyfat till att lagra Octomore 9.1 under 5 år, vilket ger en rökig och söt whisky, med noter av karamell, torv, karamell kokos och rosenblad.
9 serien från Octomore har fått tilltalsnamnet Dialogos, vilket är ”dialog på antik grekiska, som en antydning till att Octomore whisky alltid kan framprovocera en bra och stor debatt kring whisky entusiaster.

Efter den mycket lyckade provningen bjöd klubben på kall buffé med korv, rostbiff med mera som sköttes av Jenny Backros och Camilla Murling