Årets sista provning för 2021 och på borden stod åtta glas av svenskarnas favorit whisky – Ardbeg.
32 medlemmar hade anmält sig till provningen i Skurustugan och det var många nya ansikten. Debutanter var Ralph Söderqvist och Niklas Frantz från Muskö, Gunnar Käykhö från Västervik, vännerna Mikael Staremo och Eric Wennerholm.
Destilleriet ligger på ön Islay utanför Skottlands västkust. Man kan hitta historiska skrifter om Ardbeg så långt tillbaka som från 1794 men i offentliga dokument dyker Ardbeg inte upp förrän 1815, då John McDougall etablerade det destilleri som ligger där idag. Även om 1815 anges som etableringsår på flaskorna var destilleriet inte igång förrän 1817. Destilleriet var i McDougall-släktens ägo fram till 1977, då den ekonomiska krisen på 70-talet hade tagit ut sin rätt och man tvingades sälja till Hiram Walker. De ekonomiska problemen var dock inte över och 1983 lade man nästan ned destilleriet och hade enbart några anställda som såg till att det inte förföll helt. 1996 var det dock slut och man lade ned det, bara för att öppna igen 1997.
Smaken hos Ardbeg är den man förväntar sig hos en Islay whisky. Hög rökighet, med en stor mängd sälta som ett pikant inslag. Träighet nämns också.
Glädjande var klubbens provningsledare Tappen Kuusela tillbaka. Han började med att presentera sig själv.
56 år gammal, bosatt i Nacka och haft whiskyintresse i över 30 år. Tappen har varit med och startat två whiskyklubbar. Den ena i Västerås och den andra i Nässjö.
– Jag är ingenjör i grunden, kanske därför min spetsade humor. Tidigare dokumenterade jag varje whisky jag smakade och skrev noter. Det har jag slutat med i dag.
– Ardbeg Blaaack buteljerades för att fira Ardbeg-kommitténs 20-årsjubileum, som grundades år 2000. För att markera ett så viktigt tillfälle lovade destilleriet att faten som skulle användas för att hedra deras medlemmar skulle sitta som en smäck. För första gången i Ardbegs historia avrundades lagringen i Pinot Noir-fat från Nya Zeeland. Antalet får på Nya Zeeland är 7 gånger mer än befolkningen, berättade Tappen.
– Ardbeg Blaack är slutlagrad på Pinot Noir fat och buteljerades till 20-årsjubileet.
Glas nummer 2 var Ardbeg Scorch som var buteljerad på rökig ek och bourbon fat.
– Ardbeg Grooves, glas nummer 3, har mognat i gamla vinfat som blivit intensivt förkolnade för att bilda tunga spår i träytan.
Whisky nummer 4 var Arrrrrrdbeg som hade en alkoholstyrka på 51, 8 % och var en Nas och den har legat på ett x-rye fat och buteljerades för att hedra Michael Heads insatser.
En whisky som fick mycket superlativer och som hyllades av Ardbeg-fantasten MIkael Staremo (se ljudklipp) var Supernova som har lagrats på bourbonfat. Den fick högst betyg av alla deltagare i konkurrens med Alligator.
Alligator var också upphälld i glasen och Tappen berättade följande:
– Termen ”alligator” kommer från kolningsgraden på faten som är en light medium och den hårdaste kolningen. Det innebär att man bränner insidan av faten så hårt att ytan krackelerar och får en yta som påminner om krokodil eller alligator skinn.
Ardbeg Ardbog var upphälld i glas nummer 5.
– Ardbog har lagrats på amerikanska ex-bourbonfat och spanska ekfat som tidigare lagrat Manzanilla-sherry från Jerez.
Han fortsätter:
– Kelpie är en nyek som vuxit vid svarta havets kust och är ett ex-bourbonfat