48. SMÖGEN MED WHISKYWEEKLY


WhiskyWeekly med Daniel Speijer och Ian Andersson gör stor succè på Youtube där dem varje söndag recenserar ny whiskysläpp. En Youtube kanal med flera tusen följare som är intresserade av deras tankar och synpunkter. För första gången höll dem i en provning med Värmdö Whisky och temat var Smögen Whisky.

Beläget mellan Hunnebostrand och ön Smögen bildades Smögen Whisky sommaren 2009 av Pär Caldenby, en whiskyentusiast och skribent. Den svenska västkusten har samma karga, vindpinade natur som det skotska kustbandet, och det var här Caldenby kände att man kunde skapa en svensk hantverkswhisky med kvalitet och noggrannhet i fokus snarare än kvantitet.
Hans grundtanke har hela tiden varit att skapa en whisky med kraftfull karaktär och en tydlig rökighet. Inspirationen är tagen från den skotska västkusten, alltså från Campbeltown, Islay, Skye och Orkney.
Flaskorna som används är standardflaskor från franska glasproducenten Saverglass, i designen ’Oslo’. De används av flera premiumwhiskies på marknaden, exempelvis Bruichladdich.
– Jag ville ha en karaktärsstark, personlig och kvalitetsdriven maltwhisky från västkusten, förklarar Pär. Vår malt är hårt torvrökt, punkt slut. Man skall göra en sak och göra den maximalt bra. Det fanns inget bränneri i närheten av västkusten eller någon som verkade driven mot denna typ av whisky. Både geografiskt, stilmässigt och marknadsmässigt var platsen ledig. Det är den inte längre, säger han till Allt om whisky. 


Själva destilleribyggnaden ligger på en gård i Bohuslän och all utrustning är uppbyggd för att verka med självtryck – man vill inte ha pumpar som kan störa vört, mäsk eller destillat. Det mältade kornet tas in rökt, och man har experimenterat med olika rökgrader mellan 40 och 96 PPM.
– Däremot förlorar vi mer fenoler i vår process än vad man kanske gör i Skottland, berättar Pär. Men jag har inte mätt upp den färdiga spriten. Det vi räknar är malten, och då är det ganska stora variationer på vår HPDM, det vill säga heavily peated distilling malt.
Thorslundskagge levererar en del av faten till Smögen Whisky, och då handlar det om svensk ek och bourbonfat. Man får Sauternesfat från Frankrike och sherryfat från Jerez, där man också har plockat hem nya fat av vitek. Smögen gör också egna sherryfat, där man låter små 30-litersfat fyllas med sherry för att lagras några månader innan de töms. På det viset slipper man hela hanteringen av svavlade fat och de bismaker som kan tillföras, vilket varit omdebatterat på sistone.

Smögen 8 år:

Denna whisky har lagrats åtta år på sju bourbonfat samt ett sherryfat – så kallad hogshead.
Släppt hösten 2021, denna buteljering på 56 % abv är kraftigt torvd och färdigmognad på fyra stora stansformade fat av jungfrulig svensk ek, som rostats enligt specifikationen ”Medium”, vilket betyder en något mer återhållsam ekinfluens. 
Smögen Primör

Nr 1: Smögen ”Primör”, en 3-årig tappning som släpptes som destilleriets första, våren 2014, baserad på nio fat av europeisk ek, varav åtta var kraftigt rostade jungfruliga kvartsfat som mognade whiskyn mycket snabbt. Med respektabla 63,7 % volym innehåller ”
Single Cask Edition nr 7

Nr 7: Smögen ”French Quarter”, en 4-årig tappning på 61,1 % volym från fem starkt rostade jungfrufat av fransk ek, släppt våren 2016. En mycket intensiv och populär tappning, den bjöd på distinkta destillatkaraktärer av grynig malt och kryddig torvdoft med polerade gamla möbler, muskotnöt, körsbärskärnor och knäckt svartpeppar från de små ekfaten.


Smögen 100 proof

Nr 16: Smögen ”100 proof”, anspelande på det gamla Sikes-systemet med att mäta alkoholhalten och därmed 57,1 % vol. Detta är den första återkommande satsvisa buteljeringen av Smögen, en som kommer att upprepas ett halvdussin gånger, så länge det finns tillräckligt många ex Sherry quarter-fat tillgängliga. Fullt mognad på nämnda typ av fat, 100 proof är vid 6 år en något äldre presentation av den tidigare Sherry Quarters buteljeringen och är mycket tydligt markerad av sherryfaten, med nötiga och fruktiga toner i överflöd, som kompletterar den torvade maltiga kärnkaraktären. Först släpptes sommaren 2020, är ​​batcherna vanligtvis minst 2000 flaskor i volym.
Smögen Dante:

Nr 18: Smögen ”Dante” (a.k.a. ”The Bloodhound”), den första 10-åriga tappningen, på 57,8 % volym och släpptes sommaren 2021. Fullmognad på fyra ex Sauternes barriquefat med bas från endast lätt torvade malt, denna whisky är en honungsfruktsallad på näsan, beströdd med nybakat brödsmulor, mörk choklad och lite muskotnöt och kryddnejlika. Buteljerad för att hedra destillerihunden Dante, som med sitt överlägsna luktsinne varit på destilleriet hela vägen från den allra första buteljeringen, hälsar förbipasserande fat såväl som besökare med ett påträngande nos och ett vänligt viftande av svans.
Smögen 90 proof:

Smögen 90° Proof är en 9 YO whisky som blandats samman av tre first-fill bourbon barrels. Exakt antal flaskor vet jag inte 90° Proof betyder 51,4% i det vanliga ABV-språket.
En nioåring med 51,4 procent styrka lagrad på bourbonfat. Karaktären på denna är klart annorlunda jämfört med 100 Proof. Tack vare den högre åldern och mindre fatpåverkan, har den en tydlig komplexitet, liksom en uppfriskande fräschör.

rökig – 1