HUR GÅR EN PROVNING TILL?

Vem håller i provningen?
Värmdö Whisky har alltid utbildade provningsledare. Antingen  Brand Ambassadörer från olika destillerier. Klubben har två provningsledare som heter Daniel Speijer och Iain Andersson från youtube-kanalen Whisky Weekly. De kommer ha 4 – 6 provningar varje år med klubben.  En annan pålitlig provningsledare som vi ofta anlitar är Reino Östergren. Han är Brand Ambassadör för Nikka Whisky samt whisky från Israel.

En provning är inte….
Målet med en whiskyprovning är att utvärdera, njuta och lära sig mer om detta ädla hantverk. Med andra ord intas whiskyn långsamt och sippande. Ifall du inte vill låta eventuell berusning påverka omdömet skall du använda dig av en spottkopp, precis som vid vinprovning.

Hur många sorter provar vi på varje provning?
De flesta klubbar i Sverige brukar prova 6 sorter med 2 cl i varje glas. Det innebär 35 deltagare med en flaska på 70 cl.
Vi har valt att ha 8 sorter på varje provning med 1,5 cl i varje glas. Det innebär att vi han ha 36 deltagare på varje provning med en flaska på 70 cl. Syftet med detta är att fler medlemmar skall kunna komma på provningen då vi  har över 300 medlemmar i dag.

Provningens innehåll:
Detta är en första inblick i whiskyns värld, där provningsledaren berättar om whiskyns historia och lite om tillverkning m.m. I samband med detta provas ett lämpligt urval whiskysorter.
Ingen kan säga precis vilka dofter eller smaker du själv känner! Våra tidigare upplevelser präglar vår förmåga att sätta ord på det vi känner när vi avnjuter och försöker beskriva whiskyn. Att beskriva en whiskys doft som ”nyklippt gräs, kola, tjärpastill eller päron” kan kopplas till självupplevda intryck och många doftintryck inpräglas ofta i barndomen.

Vad kommer du att lära dig?
Du kommer lära dig vilka glas som är skapade för att kunna smaka en whisky på rätt sätt. Du kommer lära dig att observera färgen, kanske kan du lära dig skillnaden att se en whisky som är lagrad på sherryfat.
Håll glaset mot ljuset eller mot ett vitt papper. Ju mörkare färg, desto mer koncentrerad är smaken. Whiskyns färg ger en antydning om hur länge den lagrats och på vilket sätt.
Färgen kommer nämligen från den träsort som använts vid lagringen. Har den en mörk och djup bärnstensfärg har den sannolikt lagrats länge på sherryfat, medan en blekare halmfärgad whisky troligen lagrats på bourbon tunnor.

Kolla färgen på whiskyn
En whisky kan innehålla ett stort spektrum av olika färger.
Den viktigaste delen av provningen är faktiskt doftandet, eftersom näsan är betydligt bättre än tungan då det gäller att känna igen nyansskillnader. Det finns endast fyra primära smaker, men hela 32 olika primära dofter att ta del av.

Hur smakar du?
Här gäller det alltså att gå långsamt fram. Smutta försiktigt för att registrera de olika smakerna. Känn även efter hur whiskyn känns i munnen. Är den torr och sträv eller len och mjuk? Observera även fylligheten och rökigheten. Skölj runt whiskyn i munnen och låt hela munnen få ta del av smaken eftersom olika områden har olika lång tid på sig att reagera på smakintryck.

Hur smakar whiskyn i eftersmaken?
En viktig del av whiskyprovningen är också det som ofta benämns “finish”. Hur är eftersmaken efter att du svalt? I bästa fall dröjer sig smaken kvar ett tag och utvecklas för att sedan tyna bort.

Du får också lära dig om man skall ha vatten eller is i whiskyn och vad i så fall händer med kemin i glaset.

 

Hur går en whiskyprovning till?
Först och främst berättar vi om whiskyn historia.