INFO OM VRETA KLOSTER


BOKA HÄR


Bryggeriet är beläget i Ljungsbro utanför Linköping, 800 meter från ruinerna av Sveriges äldsta kloster- Vreta Kloster – som grundades 1101. I klosterruinen har arkeologer funnit det som tros ha varit nunnornas bryggstuga. Här bryggde, drack och skänkte nunnorna öl till fattiga.

Under medeltiden bryggdes det öl på kloster (och var och varannan gård) i de delar av Europa där det inte producerades vin. Inte så konstigt då öl både var näringsrikt (flytande bröd) och kokades under tillverkningen. Öl var med andra ord ofarligt att dricka till skillnad från vatten som var smutsigt. 

Med förkärlek för belgiska ölstilar och bryggeriets lokalitet i Vreta kloster socken, var det självklart att bryggeriet skulle ha en nunna med ölsejdel som pryder loggan. Inte minst med tanke på att den täta kopplingen mellan öl och kloster i Belgien ofta illustreras med bilder på munkar eller medeltidsmän. Det är helt enkelt dags för ”mer nunneöl åt folket!”

Konstnären bakom loggan är Michaela Leo.
Mer info. Klicka här


Vi kommer provsmaka 6 sorters öl med cirka 17 cl i varje glas.


Bryggeriet ägare heter Andreas Lacobaeus Fejes och är född i Eskilstuna. Sedan i slutet av 90-talet bor han i Ljungsbro med familjen.

Vreta Kloster Bryggeri är en hobbyverksamhet för Andreas men de senaste åren har bryggeriet tagit en större plats i hans liv.
Till vardags arbetar Andreas som professor på Linköpings Universitet där han leder ett forskarlag med cirka 40 medarbetare som forskar i vuxenutbildning och folkbildning. Där började han jobba 2002 och tio år senare blev han professor. Andreas startade bryggeriet hemma i sitt garage 2019.  Från början hade han aldrig tänkt i banorna och ha hembryggning hemma  Av en slump kom han över en receptbok och därefter var han fast.

När pandemin kom fick Andreas stor genomslagskraft och släpptes på bolaget. I dag har han 15 öl på bolaget som man kan köpa över hela Sverige.
Hans öl blev så populära att han växte ur garaget i Linköping och han fick flytta in i en industrilokal på cirka 150 kvadratmeter för att kunna möta efterfrågan.
Den första ölen som släppes på bolaget var den blonda blondinen.
En anledning till Vreta Klosters öl blev uppmärksammade berodde på hans digitala provningar.
2021 anställde han Morgan Söderqvist som bryggare.

Foto: Pilsner.nu


350 kronor.

Hela beloppet skall vara insatt på vårt konto senast 1 april om du bokar före 30 mars. Du svishar beloppet till 123 169 93 05. Märk swichen ” Wreta”

 
400 kronor.

Hela beloppet skall vara insatt på vårt konto senast 1 april om du bokar före 30 mars. Du svishar beloppet till 123 169 93 05. Märk swichen ” Wreta”