KLUBBEN DELTOG I 30-ÅRSJUBILEUM


I lördags gick 42 medlemmar i Värmdö Whisky på 30-årskalas och det var inte vilket jubileum som helst.
Stockholm Beer & Whisky firade  30 år som mässa och kvinnan bakom Sveriges populäraste och största mässa är Marianne Wallberg. Marianne har en stor del i den dryckeskultur som har pågått i Sverige i snart 30 år. Utan hennes drivkraft hade vi förmodligen inte haft några mässor eller whiskyklubbar i Sverige.

Redan första kvällen var ordförande Peter Murling och medlemmen Andreas Israelsson på plats i Nacka. Inbjudna som VIP-kunder för kvällen och det blev en mycket trevlig kväll eftersom det var lugnt i mässlokalen.
Huvuduppgiften för kvällen var att nätverka med bryggerier och destillerier och få dem intresserade av klubbens festival nästa år. Samtal fördel med 137:an Beer och Spirit i Södertälje. Brewery International, Bryggeriet Ångkvarn, Burgsvik bryggeri, Gamla Enskede Bryggeri, Göteborgs nya bryggeri, Nääs Gårdsbryggeri, Odd Island Brewery, Stjernsunds Brygghus, Oppigårdens bryggeri och flera av dem var intresserade att vara utställare nästa år.

Under kvällen delades 60 inbjudningar ut och arbetet fortsatte även under lördagen då 42 medlemmar besökte mässan och alla hade gröna klubbtröjor på sig. Bland annat deltog i styrelsen Örjan Backros. Niclas Björklund, Ove Persson, Patrik Hedström och Thomas Johansson. Andra medlemmar som deltog var bland annat Håkan Dackeus med fru Helene, Thomas Johansson, Kent Karlsson, Per Nilsson, Olle Lundborg, Camilla Murling. Agneta Kalivas, Renata Ceasar Björling, Pernilla Roman, Paula Davidsson,   Per Nilsson, Stefan Lundborg, Clarence Forsberg, Annika Bergsten.

I lördags den 1 oktober var det dags för några av klubbens medlemmar att delta i festivalen.  Flera av dem träffades redan vid 9.30 vid ett konditori i Nacka Strand för att små prata och lära känna varandra. De som var där var bland annat Thomas Johansson från Fisksätra, Jonas Lundgren och hans fru Birgitta från Södertälje. Berndt och Eva-Lena Almer från Ingarö, Camilla Murling, Örjan Backros och Jenny Backros från Värmdö.
Vid 10.30 gick sällskapet för att ställa sig i kön och där stod redan Nackaborna Per Nilsson, Stefan Lundberg och Clarence Forsberg. Alla deltagare gick omkring i flera timmar och pratade med utställare och med andra medlemmar. Alla hade en grön t-shirt med klubbens logga på.

Tillbaka till Nacka Strandmässan födelse.
Allt började 1992, samma år som Tv-serien Rederiet hade premiär och Sverige tog sitt sjätte VM-guld genom tiderna i ishockey.
Ingen trodde att det skulle gå, men hon pratade med ölgurun Michael Jackson och läste lagar och 1992 blev det omöjliga möjligt. Här är Mariannes egen bild av vad som hände.

– Det var i januari 1992, jag hade precis avslutat ett konsultuppdrag för Berns Salonger och fått ett nytt konsultuppdrag för nyöppnade NackaStrandsmässan. Mitt uppdrag var att sätta fart på mässverksamheten. På den tiden delade jag kontor med ett gäng IT-grabbar. En fredag åt vi tillsammans en sen lunch på Berns Salonger och jag berättade om mitt nya uppdrag och att jag skulle flytta mitt kontor ut till mässan, berättar Marianne till Beernews.se
Hon fortsätter:
– Grabbarna bestämde sig för att inte gå tillbaka till kontoret, att i stället beställa öl till maten, det var ju trots allt fredag. Jag som inte drack öl (jag var en vit vins-sippare på den tiden) tyckte det var för tidigt för ett glas vin. ”Äh, var som folk Marianne sa grabbarna, ta en öl vetja”. Jag frågade servitrisen vad de hade för olika sorts öl. ”Spendrups” svarade hon. ”Jaha, men det ser ut som om det är fyra olika sorters öl”, sa jag, ”vad är det för skillnad och vilken öl passar till min mat?”
– ”Ingen aning”, svarade servitrisen. Jag frågade grabbarna vad de beställt och de svarade ”stor stark”. Det var märkligt sa jag, beställde ni ”stor mat” också då? Jag kunde inte förstå att man struntade i vilken sorts öl man drack till maten, jag tänkte ju vin.

Detta samtal ledde till en en ölfestival med fokus på kunskap och om l och mat.

–Nämnas bör att jag även tog kontakt med Michael Jackson the Beer Hunter i London, jag fick hans kontaktuppgifter av Hans Nordlöv som var Pripps ”öldoktor”. Michael tyckte att en ölfestival i Stockholm var en helt lysande idé, men han tyckte att jag skulle lära mig lite om öl först, så han skickade sina böcker till mig. Sedan blev Michel en god vän och mentor ända fram till sin död.
Detta ledde till att hon läste på alkohollagen och skickade in ett förslag till Länsstyrelsen. Förslaget gick ut på att alla som redan hade ett upplagstillstånd. Tillverkningstillstånd eller ett serveringstillstånd.

– Mitt förslag gick ut på att alla som redan hade ett upplagstillstånd, tillverkningstillstånd, eller ett permanent serveringstillstånd, skulle få ansöka om tillfälliga serveringstillstånd på ölfestivalen.

Hur var första mässan?
– Nervöst så klart! Jättenervöst! Skulle någon komma? Skulle de hitta till Nacka Strand? Jag var livrädd för att ingen skulle tycka att en ölfestival var en bra idé. Men, det blev en klar succé! Fyrdubbla led med människor vällde in genom tunneln till Nacka Strand, köerna ringlade runt hela mässan och runt området. Helt chockade fick vi ta ut trubadurer till köerna, servera kaffe till frusna människor, vi tog ut våra ölexperter till köerna som berättade anekdoter om öl och berättade om olika öltyper med mera.

– Vi fick in drygt 18 000 kunskapstörstiga besökare under fyra dagar. Vi fick hyra in bussar för att köra de som inte kom in tillbaka till stan. Vilken succé! Eller som Aftonbladets Göran Winbergh skrev: ”De kom, gåendes, cyklandes, åkandes buss…fan vet hur, men de kom”. Vi var helt tagna på sängen, men så nöjda och glada vi var. Vi lärde oss då att förköpsbiljetter var en bra idé.

Vad är de största skillnaderna mot dagens festivaler?
– Stockholm Beer Festival blev Stockholm Beer & Whisky Festival när vi tog in whisky år 1993. Whiskyn kom med eftersom dåvarande whiskygurun Björn Hult berättade för mig att malt whisky är öl, förutom humle, innan den destilleras till whisky. Björn gick tyvärr bort endast 36 år gammal år 1998.

Hon tillägger:
– En viktig del för Stockholm Beer & Whisky Festival är också vårt nära samarbete med Systembolaget. Inköp & marknad bjuds alltid in av oss. På Systembolagets intranät får alla butiker information om festivalen och de köper sina biljetter direkt av oss. Under alla år sedan starten 1992 har vi även lagt ner mycket energi på att få restauratörerna att komma för att lära sig mer om öl, vilket också varit framgångsrikt. Vi ville se mer av ölmenyer, inte bara vinmenyer på restaurangerna