Lyckad Amrut provning – Spectrum 004 vinnare

När man nämner Single Malt Whisky så går tankar ganska snabbt till Skottland, vilket naturligtvis inte är helt konstigt. Men idag produceras whisky i över 20 olika länder, däribland Indien. I dag tittar vi närmare på Amrut.
Faktum är att Indien idag är bland de största producenterna och konsumenterna av whisky på hela jorden. Konsumtionen av Blended whisky i Indien har ökat med över 21% sedan 2014-

Även om Amrut är ett litet destilleri så har de gjort ett stort avtryck hos i Sverige. De introducerades på den svenska marknaden hos oss i Sverige redan 2004. Och i Sverige är Amrut nästan synonymt med Ashok Chokalingam. Ashok är idag Amruts Global Brand Ambassador och han är ett välbekant ansikte i whiskyvärlden, inte bara i Sverige.
Han är född och uppvuxen i Madras, Sydöstra Indien. Efter grundskolan pluggade han till mekanisk ingenjör men efter att ha tagit student flyttade han 2001 till Newcastle  i England för att studera på universitet till IT- ingenjör. Med sig till Newcastle hade han barndomskamraten Rakshit ’Ricky’ Jagdale, son till ägaren av Amrut Distillers.

Historien om whisky i Indien börjar med den utvandrade britten Edward Dyer. Han byggde det  bryggeriet i Indien, i närheten av Himalaya år 1827. E

Edward tog med sig bryggeri- och destillationsutrustning från England och Skottland vilket skeppades med båt så långt upp i Ganges som möjligt.

Därefter fraktades utrustningen med hjälp av oxar upp till Himalaya. Edward valde denna plats för att det var så nära Skottlands klimat man kunde komma i Asien.