LYCKAD PREMIÄRFESTIVAL MED WHISKY, ROM OCH GIN

Hedersgäster på Värmdö Whisky Festiva. Från vänster Patrik Dalsjö, Judge Dram och initiativtagare för whisky för Ukraina, Ulrik B-o Nordin, provningsledare för Braunstein destilleri, Klaus Bitschnau, The Scotch Malt Whisky Society, Mikael Skoglund Nordmarkens destilleri, Kenneth Holmgren, The Neat Glass, Mårten Flinting Brand Ambassadör för Wolfburn Destilleri, Peter Murling, ordförande i Värmdö Whisky, Lars Renbjer, provningsledare för rom, Steve Kautzky Andersson, Brand Star Alliance

AV JENNY BACKROS/PETER MURLING

Första upplagan av Värmdö Whisky Festival blev en stor succé med cirka 110 deltagare på Värmdö Bygdegård.
Tre provningar stod på programmet. Whiskyprovning med Klaus Bitschnau från The Scotch Malt Whisky Society. Rom provning med Lars Renbjer och gin provning med Brandstar Alliance vd Steve och Ulrik Nordin.
Samtliga provningar var fullbokade och det blev en mycket lyckad dag som slutade efter midnatt på Värmdölandet.
Kvällen avslutades med att livebandet Scoop klev upp på scenen och det blev en magisk avslutning på kvällen.

Tidigt i höstas startade förberedelserna inför festivalen och ansvariga för festivalen var Ove Persson, Örjan Backros och Peter Murling. 
Flera möten har varit inplanerade under våren för att kunna erbjuda en festival där medlemmarna fick valuta för pengarna, lära känna andra medlemmar och njuta av det som erbjöds i glasen

Under augusti har man kunnat njutit av det vackra vädret, men lagom till festivalen kom regnet.
När förberedelserna startade tidigt på morgonen i Värmdö Bygdegård regnade det och när den första provningen med Lars Renbjer startade tilltog regnet.
16 medlemmar hade huvudrollen i festivalen och de samlades i Bygdegården redan kl. 08.00 på morgonen för att göra iordning lokalen, sätta upp tält, förberedda provningarna, sampla upp whisky, rom och gin.
Humöret var det inget fel på. Alla var superladdade. Så fort som Värmdö Whisky hade blivit insläppta i lokalen sattes arbetet igång med en himla fart. Det plockades fram bord och stolar som både bars ner till tältet eller placerades ut i lokalen. Cirka 350 sampels ställdes upp på altanen för försäljning. Bara för att det var festival såldes alla sampels för 60 kr styck oavsett destilleri.

Köket med Jenny Backros, Suzanne Bäckman, Camilla Murling, Ulrika Nordqvist,  och Therese Matsdotter Andersson inväntade maten som kom med bil från Nacka och då kunde förberedelserna med snittar börja förbereddas som skulle serveras innan den första provningen.
Peter Murling och Örjan Backros hade det ansvarsfulla uppdraget att hämta hedersgästerna på Quality Globe Hotel där samtliga övernattade och självklart stod Värmdö Whisky för betalningen.

 

De första gästerna anlände till Värmdö Bygdegård klockan 13.00 och de prickades av och fick varsin namnskylt.
En av hedersgästerna var Kenneth Holmgren från The Neat Glass, där deltagarna kunde testa ett nytt whiskyglas och känna skillnaden att dricka ur det runda whiskyglaset jämfört med det traditionella glaset. I hans monter blev det ett litet samtalsämne hur smakerna på whiskyn kunde ändras så pass mycket  bara genom att ha serverats i olika glas.
Innan den första provningen serverades snittar utomhus och de ansvariga Jenny Backros och Camilla Murling serverade snittar som både allergiska, laktosintoleranta och veganer kunde äta av.

Klockan 14 startade den första provningen och drycken var Rom. Provningsledare var Lars Renbjer som är Sveriges bästa expert på rom. Det var andra gången Lars gästade klubben och det kommer bli mer provningar framöver. med Lars i huvudrollen.
Unden tiden provningen med rom pågick i tältet så fortsatte arbetet i köket, livebandet Scoop anlände till Bygdegården och packade upp utrustningen samt hade soundcheck.

Två timmar senare var det dags för Klaus Bitschnau från Eskilstuna att göra sitt första framträdande i Värmdö Whisky och deltagarna fick provsmaka sex olika sorters whisky med olika smakprofiler från The Scotch Malt Whisky Society. (mer om provningen hittar du under genomförda provningar)

Samtidigt pågick en provning utomhus i tältet. Där stod det uppdukat fyra olika gin, tre från Brandstar Alliance samt en från Braunstein distillery från Danmark.
Provningsledare var whiskyprofilen Ulrik B-O Nordin tillsammans med ägaren Steve Kautzky Andersson

Efter att Klaus var klar med provningen fick alla deltagare lämna lokalen för att ge plats för de hårt arbetande i köket  så att de kunde ställa fram buffén samtidigt som alla glas ställdes in i diskmaskin. 
Vid 18-tiden serverades den kalla buffen och på bordet kunde man hitta allt från veganska korvar, tortilla wraps, potatissallad, bröd, mozzarella sallad, pastasallad bönsallad, majssallad, kycklingklubbor, pastrami, rostbiff, kalkon sås med mera.
Efter buffen serverades kaffe, kladdkaka och vegansk äppelpaj och vanlig äppelkaka.

Under middagen hölls det intervjuer på scen för de aktuella hedersgästerna denna kväll. Reino Östergren, medlem i klubben och Brand Ambassadör för Nikka, berättade om nyheter i deras sortiment, Kenneth Holmgren fick berätta varför man skall välja deras glas före de traditionella whiskyglasen.
Mårten Flintling, Brand Ambassadör för Wolfburn, gjorde reklam för deras nyheter.
Det var inte förrän Patrik Dalsjö klev på scen som spänningen steg och det blev tyst i lokalen när han skulle berätta om sitt initiativ att få svenska destillerier samarbete och ta fram en whisky där alla intäkter gick till Ukraina. När han berättade att de hade fått cirka 800 000 kr ställde sig alla gäster sig upp och gav honom en stående ovation.

Patrik Dalsjö med en deltagare som hade flytt Ukraina.

Efter fikat  så plockades en del av borden bort så att folk kunde börja dansa när Scoop började spelade live . Bandet bjöd på en härlig blandning av musik och atmosfären var på topp. En del var uppe och dansade medan andra bara satt och njöt.
Några som njöt av livebandet var några medlemmar från Oxelösund som verkligen trivdes framför scenen. Syskonen Tornevik ägde dansgolvet och Björn Danielsson var lika bra som John Travolta.

På altanen satt Olle Wanhainen, Anders Bolinder och Nils-Erik Hedin och hade djupa diskussioner kring whisky i allmänheten.