52. ARRAN MED WHISKY WEEKLY

Arran är ett destilleri i Skottland som grundades 1995 på ön med samma namn. Bakom företaget står Harold Currie som tidigare varit direktör på Chivas Brothers. I dag driver ägarbolaget Isle of Arran Distillers de två destillerierna Lochranza och Lagg på norra respektive södra Arran. Arran Heavily Peated Sherry Casks är tillverkad vid Lochranza Destillery som fram till 2019 gick under namnet Arran Destillery. Skälet till namnbytet var att bolaget ville särskilja sina två destillerier i samband med att nya Lagg Distillery invigdes.
Arran har Värmdö Whisky provning nr 52 sedan starten 2019 och då har verksamheten legat nere i två år på grund av Covid. Provningsledare var den välkända Youtube-duon Daniel Speijer och Ian Andersson.

26 medlemmar hade samlat i stora salen för provning nummer 2 för dagen. Tidigare under dagen hade duon haft en  Smögen provning.Totalt provades 6 sorters Arran och de flesta var inköpta under 2022 då Symposion hade webblansering.

Sherry är whiskylagringens Rolls Royce, det är de flesta whiskyentusiaster tämligen överens om. Före amerikanska förbudstiden och lagändringen som gjorde att det plötsligt uppstod en enorm andrahandsmarknad med billiga bourbonfat, så dominerade sherryfaten de skotska lagerhusen. Det hade de antagligen fortfarande gjort om de bara funnits i sådan mängd som whiskyindustrin velat ha, och till sådana priser som destillerierna kunnat betala.
– Arran Sherry Cask, Cask Strength 55,8 % är en förstagångsfyllning. Buteljeringen kommer upp i det fasta sortimentet i 120 butiker, berättade Daniel.
Ian fyllde i:
– Den är tappad som cask strength och bär sherrylagringens karaktäristiska toner av torkad frukt, nötter och choklad.