18/9 SELECTED MALTS = ZLATAN-KLASS

Ordförande Peter Murling (till vänster) tillsammans med Mikael Westerberg, Patrik Barkewall, Patrik Hedström, Niclas Björklund, Örjan Backros och Ove Persson. Foto: Patric Andersson

Tredje gången gillt. Äntligen fick medlemmarna i Värmdö Whisky träffar de entusiastiska killarna från Selected Malts.
Skall man sammanfatta provningen med Mikael Westerberg och Patrik Barkevall kan man säga att medlemmarna fick mycket för avgiften.
Provningen höll världsklass och översätter man det till fotbollsspråk kan man säga ”Zlatan-klass” eller ”Glenn Hysen-klass”.
Det var mycket humor  i provningen så vi fick lite Stefan och Krister också.  Vi fick inblick i Selected Malts verksamhet och lära oss mycket av deras produkter.  Man kan säga att vi fick lite Uppdrag Granskning med på ett hörn.

Provningen med killarna i Selected Malts skulle ha skett i november förra året men flyttades fram till april i år. Båda gångerna tvingades vi ställa in på grund av Corona. Nu äntligen var det dags att träffa killarna i Skurustugan.

Mikael Vesterberg och Patrik Barkevall träffades under en resa till Islay 2015.
– Vi fann inte bara en ny vänskap utan även ett gemensam intresse för att ta vår kunskap och driv kring whisky till en ny nivå. Vi upplevde att det fanns plats för fler alternativa aktörer på den Nordiska marknaden men vi ville göra det på vårt sätt. Vi är inte bara en ny oberoende buteljerare, vi vill göra något mer, något som sticker ut både i design och innehåll. Vår idé sträcker sig till en större målgrupp med allt från inbitet intresserade till absoluta nybörjare. Vårt mål är att skapa möjlighet för alla att få prova bra whisky till rimliga priser.

Sedan hösten 2017är Selected malts  registrerad oberoende buteljerare i Sverige.
– I Sverige har vi själva lanserat vårt Selected Malts som är vårt egen koncept.  Magnus Fagerström hjälpte oss att utöka vårt sortiment. Jag trodde på idén men inte Mikael. Till slut kom vi fram till ett gemensamt beslut att satsa berättar Patrik Barkewall.
Varumärket det handlade om var The GlenAllachie från Skottland. Ett litet destilleri som var anonymt i Sverige tills Mikael och Patrik bestämde sig för att lansera det i Sverige.

 

Mikael Westerberg och Patrik Barkevall började redan under 2016 leta efter fat både i Skottland och i Sverige som skulle passa in i deras ide och dröm om Selected Malts. Senare startades ett bolag och vi började lägga planen för det som skulle bli det som Selected Malts är idag.
– Allt det vi har gjort hittills har varit präglat av vårt sätt att tänka kring whisky och hur vi vill nå ut med våra produkter. Vårt mål är och kommer alltid att vara att försöka få ut det bästa ur varje fat vi köper. Vi vill erbjuda produkter till en bred publik och inte tilltala enbart entusiaster. Vår process är enkel! Vi väljer faten, utvärderar potentialen, rerackar om vi behöver och blandar för perfektion. Det krävs ingen rocket science utan ett tydligt mål en gnutta kunskap om whisky, utveckling i fat, och ett och annat om dofter och smaker. Det sista som krävs hade vi redan från början i en stark vilja och tro på det vi gör.

– Visst kan det verka korkat att ge sig på en bransch som denna med flera väl etablerade och otroligt duktiga aktörer. Samtidigt är det mycket arbete med all den reglering för att sälja alkohol. Vi ställde oss frågan flera gånger varför vi inte skulle gå vidare med våra tankar.  Det är detta Selected Malts handlar om. Vi har aldrig tänkt vara bara en ny oberoende buteljerare, förklarar Mikael.
Patrik fyller i:
– Vi vill utmana oss själva, prova nytt. Whisky by design är det begrepp vi använder och strävar efter. Vår egen profil ska synas såväl på insidan som på utsidan. Där har ni Selected Malts i ett nötskal.  Vi har också utökat vårt sortiment med James Eadie. 

Efter provningen blev det kall buffé som hade gjorts av Jenny Backros och Camilla Murling.

BILDGALLERI FRÅN PROVNINGEN


Vvi-Ann Björkman, Cicil Näslund, Örjan Backros och Björn Wiklander lyssnar på Patrik och Mikael
Patrik Hedström och Patric Andersson hade diskussioner med varandra vilken sort som var bäst.