SUCCÉ FÖR VÄRMDÖ WHISKY FESTIVAL – 92 ANMÄLDA JUST NU

Om cirka  två månader är det dags för Värmdö Whisky Festival och redan har 85 personer anmält sig till de  tre olika provningarna.  Bara i dag har 5 personer anmält sig.
Det blir en festival som kommer ge oss en fantastisk upplevelse i dofter och smaker.

Hur kom styrelsen på idén att starta en festival på Värmdö Bygdegård?
– Idén kom från mig och den hade jag innan jag startade klubben. De övriga i  styrelsen hoppade på tåget direkt. De stannade inte på perrongen som jag var rädd för. De gillade idén att sätta Värmdö Whisky på Sverige-kartan. Jag är van att arrangera saker, tex landskamper i bowling med  mera. Målet är att festivalen skall bli ett återkommande inslag varje år och styrelsen har redan bokat in 26 augusti 2023.

Berätta lite mer om tankarna om festivalen?
– Vi var helt överens i styrelsen att festivalen skulle vara på Värmdölandet och på Värmdö Bygdegård. Från började hade vi tänkt att ha alla provningar utomhus, men vi ändrade oss ganska snabbt. Lokalen rymmer cirka 150 personer, men vi har satt gränsen på 100-120 deltagare plus provningsledare.  Vi vill att festivalen skall bli så populär att man bokar plats tidigt  när vi släpper platserna till 2023. Ungefär som när man stod i kön flera timmar för att få köpa en Mackmyra.
– Upplägget kommer vara att rom provningen och gin provningen är utomhus i ett tält. Whiskyprovningen kommer ske inomhus.

Är festivalen endast för medlemmar eller kan vem som helst komma?

– Vi hoppas att så många medlemmar som möjligt vill delta men då gäller det att boka provningarna snarast. Det är föranmälan som gäller. Vi kommer inte släppa in någon som inte anmält sig och betalt i förväg. Alla deltagare kommer få namnlappar på sig när de kommer så att alla vet att de tillhör festivalen.

– Vi kommer inte att sälja öl eller annan alkohol frånsett den drycken vi provar. Alla besökare rekommenderas att ta med egen dryck till maten. Gärna i märkta kylväskor.

Betalar alla samma pris, oavsett om man är medlem eller ej?
– Festivalen är öppen för alla och det är föranmälan som gäller. Vi värnar om våra medlemmar och de skall känna att de är uppskattade av styrelsen, därför ger vi rabatt till våra medlemmar som vill boka in sig på två provningar. Då finns det att välja på rom + whisky eller rom + gin.

Vad händer efter provningarna?
– Efter provningarna bjuder klubben på mat och livemusik. Det är Jenny Backros och Camilla Murling som är ansvariga tillsammans med fyra andra som anmält sig för att hjälpa till i köket. Alla som varit på någon provning med oss vet vilken klass maten håller. Vi i styrelsen är otroligt stolta över  Camilla och Jenny och deras jobb. Deras jobb startar flera dagar innan provningen. 
Han tillägger:
– Några medlemmar har viljat ge dem lite pengar för deras insatser. Hittills har det kommit in 1600 kr. Vill man ge dem ett litet bidrag för deras fantastiska insatser swishar man valfritt belopp till 123 169 93 05 och skriv mattanterna. I slutet av året kommer de få göra något roligt för pengarna.
Han tillägger:
– Livebandet heter Scoop och de kommer gå på scen cirka 19.30. De har fått utmärkelse Stockholms bästa liveband och de brukar uppträda på Engelen. De kommer bjuda på musik från 80-talet till musik i dag. Det kommer bli musik non-stop, någon kommer bli kung i baren. En kväll som vi inte kommer tillbringa i tunnelbanan eller på stranden.  Livet är en fest och lördagen den 20 augusti kommer det bli en fest.

Var hittar man information om festivalen?
– Jag tycker vi i styrelsen har gjort ett bra jobb. Tillsammans har vi lagt ut länkar om boende, hur man tar sig till Värmdö Bygdegård från slussen m.m.

Hur många är ni som arbetar med festivalen. Vi börjar med rom provningen?
– Vi är elva personer i styrelsen som alla kommer vara involverade samt två medlemmar som kommer ansvara för maten. Det är Ove Persson, Niclas Björklund, Hasse Pettersson, Thomas Johansson, Örjan Backros, Patrik Hedström, Patrik Sundborn, Arne Rådberg, Göran Tornevik och Martin Samuelsson-Kvist. Det kommer bli mycket jobb men vi är ett sammansvetsat gäng som har ett härligt driv och vi kommer göra allt för att deltagarna skall trivas. 

Har förberedelserna redan startat?
– Med tanke på att jag är ordförande och ansvarig startade mitt arbete på nyårsdagen.  Jag haft kontakt med Värmdö Bygdegård, de olika provningsledarna.  Jag äger bankkortet som ordförande och inköp av whisky, rom och gin är redan inköpta. Vi kommer hyra tält, stolar och bord och vi i styrelsen ser över vilka företag som har bäst priser.
– Den 15 juni har vi ett möte i Gamla stan för de som vill vara med och hjälpa till.

Kan du berätta lite om de olika provningarna. Vi börjar med Lars Renbjer?
– Lars Renbjer driver ett eget företag där han köper in whisky, rom och gin med mera. Han är utan tvekan en stor legend i Sverige för de som älskar rom. Vi hade en provning med honom  i april och den var magisk.  Alla fick en stor inblick i romens historia, skillnaden med ljus och mörk rom och olika länder. Det skall bli kul att ha provningen utomhus i vår vackra skärgård på Värmdö.

Tankarna om whiskyprovningen med Klaus?
– Jag ser fram mot provningen med Klaus för jag har aldrig träffat honom . Bara pratat med honom i telefonen.  The Scotch Malt Whisky Society är världens största whiskyklubb som man måste vara medlem i  för att kunna köpa whisky från dem.  Klaus är en legend inom whisky-Sverige.  När det såg mörkt ut när vi drabbades av Covid 19 med inställda provningar över hela landet blev Klaus en landsfader med sina populära digitala provningar. Man kan säga att han var vår Lennart Hyland. Lennart betydde mycket för svenska folket när han slog igenom med Hylands hörna.  Vi är Värmdö Whisky är mycket stolta över att Klaus är medlem i klubben.
Jag har bokat en provning på Ardbeg 30 juni och då tänkte jag göra en videointervju med honom om vi får möjlighet.

Tankarna om gin provningen med Ulrik?
– Ulrik är medlem i klubben och höll en provning med oss förra året. Nu kommer han tillbaka och skall hålla en gin provning. En triologi från Gävle som blivit en internationell succé.  Gävle som blivit en internationell succé. Vi hoppas också att ägarna på destillerier kommer ner och besöker oss. Vi kommer också smaka en gin från Braunstein.
– Personligen ser jag fram mot mot gin provningen för jag har nyss lärt mig att dricka det. Så jag kommer försöka vara med på båda provningarna samtidigt.

Vilka drycker kommer vi smaka på de olika provningarna?
– För rom-provningen ansvarar Lars Renbjer för innehållet och han har fått en  budget att hålla sig inom. Det blir en överaskning för mig också.
–  Ulrik kommer bjuda på en triologi från Brandstar Alliance utanför Gävle som blivit uppmärksammand utomlands.  Där hoppas jag också att deras destillerichef Steven  Kautzky Andersson och Cathrine Engelbrekt följer med Ulrik ner och bokar in sig på någon provning.
Han tillägger:
– Whiskyprovningen kommer att bli en stor succé. Lyssna bara på namnen på flaskorna vi köpt in. Hippflasks Not Hipperster. A particular Kind of Beauty, Ales in a meadow, Slap on Sunscreen and slow down, Banana Pepper, Oddles of Vanilla. Vad kan gå fel med dem här namnen.  

Kommer det några andra whiskyprofiler?
– Vi har bjudit in Mikael Skoglund från Nordmarkens destilleri samt Mårten Fintling från Wolfburn.  Vi kommer inte ha någon provning med dem men det finns att slå sig ner på verandan och prata med dem.

Kommer du själva hinna njuta av festivalen genom att vara med på provningarna?
–  Jag hoppas kunna njuta av innehållet i glasen.
I juni då vi hade dubbelprovning hann jag smaka på två glas Amrut och 2 sorters gin av totalt tolv. Jag tror inte Ove Persson och Örjan hann smaka på mer heller. Nu har vi tre provningar på gång samtidigt och jag är spindeln i nätet. Så jag tror att det inte blir många droppar.  Det gör inget. Jag är glad att jag kan göra andra personer glada. Det var målet när jag och Ove Persson bildade klubben.Att starta en gemenskap och vi har under resans gång träffat fantastiska medlemmar. Det känns som klubben är en stor familj. För mig är det höjdpunkten och jag tror nog de flesta i styrelsen känner likadant.
–  Det enda jag vet att är att jag kommer ha några goda fruktöl och suröl med mig. Surölen skall jag bjuda Niclas Björklund som uppskattar surölen.

Vad är det bästa med Värmdö Whisky?
– Att vi en stor klubb men ändå har vi en stor gemenskap.  En stor familj. Man kommer till provningarna och det finns alltid något ansikte man känner igen.

Vad betyder klubben för dig och Ove?
– Jag kan bara tala för min egen del. Jag lever med klubben i 12 timmar om dygnet sju dagar i  veckan.  Jag lever inte i nuet utan tittar hela tiden framåt.  Jag är glad att jag startade klubben. Vilka fina medlemmar man träffat och vissa har man blivit vänner med, förhoppningsvis resten av livet.
– Jag tror att Ove tycker likadant.  Han har inte tröttnat på mig än. Så fort jag får en ide om inköp, provningarna, nya idéer ringer jag honom. Det kan bli 8-12 samtal per dag ibland. Första  samtalet kanske kommer kl 06.00 och sista kl 22.00,

Tankar inför nästa års festival?
– Det skulle vara roligt om lokala företag ville ställa ut och sälja saker. Vi  har många fantastiska företag på Värmdö.  Tro det eller ej men jag har redan börjat planera festivalen. Jag tänkte att vi skall behålla whisky, gin och rom-provningar men kanske lägga till en öl provning för 25-30 personer. 
– Det  skulle vara häftigt med en provningsledare från Skottland och det arbetar jag med just nu.

Följande arbetar med festivalen:
Peter Murling, Ove Persson,  Hasse Pettersson, Niclas Björklund,  Örjan Backros, Patrik Hedström, Patrik Sundborn,  Arne Rådberg, Jimmi Andersson, Göran Tornevik,  Therese Matsdotter Andersson,  Camilla Murling, Bo Dahlström, Eva Dahlström, Jenny Backros, Martin Samuelsson-Kvis, Pär Söderholm, Björn Wiklander, Johan Thellman.