17/9 VÄRMDÖ WHISKY SNART 2 ÅR – ORDFÖRANDEN BERÄTTAR

Om en månad fyller Värmdö Whisky 2 år  och ordförande Peter Murling delar med sig av sina tankar under resan som startade i Hemmesta  en augustikväll tillsammans med Ove Persson.
Varför startade ni Värmdö Whisky?
– Jag bildade klubben med Ove Persson och vi har haft tankarna i flera år att starta en klubb, men det var först i oktober 2019 vi bestämde oss för att genomföra planerna.  Vi tycker om whisky, men ingen av oss är några experter. Det är många medlemmar som har större kunskaper än oss.  Själv är jag bra på  andra saker och när jag går in i något ger jag alltid 100 % och lite mer. Fråga bara min fru.

Vad är roligast med att vara ordförande?
– Självklart att träffa alla härliga och underbara medlemmar. Jag gillar planera, strukturera och sköta hemsidan. Jag är extra glad över nya hemsidan som passar utmärkt i mobilen.  Jag älskar att förberedda provningarna och planera kommande  provningar , boxar, fat köp samt köpa in whisky till klubben.  Ibland känns det som jag arbetar på Systembolaget. Oftast får jag egen kassa. och känner mig som en VIP-kund.  

Värmdö Whisky arrangerar både whisky- och öl provningar. Vilken dryck föredrar du?
– Jag älskar båda dryckerna. När det gäller öl gillar jag frukt öl. Förra veckan smakade jag en öl som smakade banan, en annan chilipeppar, den tredje milkshake och den fjärde smakade bubbelgum. Jag älskar att prova nytt, även om mina vänner inte uppskattar det jag bjuder på. De föredrar genomskinligt öl som kallas lager. Det tycker dem är okej.
– När det gäller whisky  har jag flera favoriter. Självklart Ardbeg och Springbank, men jag tycker även om Ardnamurchan, Killkerran, Amrut, Port Charlotte, Glen Scotia, Braunstein, Nikka.  Jag kan göra listan hur lång som helst. 

Peter favoritställe är självklart Ardbeg Embassy

I dag har klubben cirka 320 medlemmar. Trodde du och Ove på detta när ni startade klubben?
– Det är helt fantastiskt. Jag är otroligt stolt.. Styrelsen har jobbat hårt med marknadsföringen i  sociala medier och de medlemmar som deltagit i provningarna har lockat nya medlemmar till klubben. För mig är det viktigt att Värmdö Whisky upplevs professionella  i allt. 
– Från början var tanken att medlemmarna enbart skulle komma från Värmdö, men det tog bara två timmar så hade vi första medlemmen utanför Stockholm .  I dag har vi medlemmar från Högsjö, Eskilstuna, Skultuna,  Trångsund, Hönö,  Tranås,  Motala, Täby, Gränna,  Västervik, Trosa, Järna, Nacka, Tyresö. Sandviken, Varberg,  Katrineholm, Göteborg, Karlstad, Saltsjöbaden, Arboga, Södertälje, Haninge, Bro, Vega,. Vid förra provningen kom en deltagare från Trelleborg och en annan från Skellefteå.  Det är fantastisk. 

Hur ser fördelningen ut inom styrelsen?
-Som ordförande  ansvarar jag för att boka provningar, lokaler, inköp av whisky och sköta klubbens hemsida.  Ove Persson ansvarar att boka in öl provningar och vi hoppas komma igång på allvar senare i höst. Ove är också ansvarig för inköp och öl-quiz. Han är egentligen som spindeln i nätet. Han är med på ett hörn på allt. Patrik Hedström ansvarsområde är Svenska Whiskyförbundets privatbuteljeringar samt inköp av whiskyfat tillsammans med mig, Ove och Göran.
– Hasse Pettersson är kassör och hjälper till med  inköp av hoodies, klubbtröjor  tillsammans med Örjan Backros och Göran TornevikArne Rådberg hjälper oss att boka hotell, resor och har stora kunskaper hur man sköter en klubb som är värdefulla för oss i styrelsen. Thomas Johansson är ny sekreterare och Niclas Björklund ny ledamot. Jag måste avsluta med att vi är ett härlig gäng  i styrelsen och alla brinner för det de gör. Vi har alltid roligt tillsammans. Min fru Camilla och Jenny Backros sköter maten under provningarna.

Ni är nio personer i styrelsen. Behöver ni fler funktionärer?
– Det är fullt i styrelsen, men ibland behöver vi hjälp med att förberedda provningarna i lokalen klockan 12 och vi tar gärna mot hjälp. Vill man hjälpa till ringer man mig.

Efter varje provning bjuder klubben på mat. Berätta?
–  Maten ingår ej i provningspriset utan det bjuder klubben på. Det är Camilla Murling och Jenny Backros som är ansvariga. Att stanna kvar är alltid frivilligt.  Det finns plats för fler respektive att hjälpa till i köket, umgås och ha roligt tillsammans. Vi försöker variera oss. Nu har det blivit kall buffé senast och även i helgen.  I framtiden räknar vi med att servera tacotårta, hamburgare med pommes med mera. Vi i styrelsen tycker det är viktigt med det sociala att vi lär känna medlemmarna och de oss. Och medlemmarna får träffa varandra.

På lördag är det provning med Selected Malts. Tredje gången gillt?
– Vi skulle haft provningen i november som sedan flyttades fram till april. Alla vet varför de ställdes in.  Det är en provning som jag sett fram länge. Jag har pratat med Mikael Westerberg några gånger i telefonen och han verkar vara helt underbar. Äntligen får jag, styrelsen och medlemmarna träffa honom och hans kollega Patrik Barkewall.
–  24 medlemmar har anmält sig. Vi kommer provsmaka 11 sorter på 1,5 cl. Det finns möjlighet fram till klockan 10.00 på lördag att anmäla sig.

Únder  Covid- 19 försökte klubben att ha några digitala provningar, men det blev ingen succé, eller hur?
– Första provningen med Svensk Eldvatten blev succé. Även blindprovningen. Efter det blev det bensinstopp. Till den tredje och fjärde var det svagt intresse och vi tvingades ställa in.

Hur ser din drömprovning ut?
– 42 deltagare på en provning eller 32 deltagare på två olika tider samma dag. Men dit är en lång väg att vandra. Jag har stor respekt för våra medlemmar att de har många andra intressen som går före en whiskyprovning.  Att ha en klubb i Stockholm jämfört med en mindre ort är att det finns många andra aktiviteter som lockar och har man småbarn så är helgerna ofta uppstyrda flera veckor framöver.

Vad tycker du om era provningar ni haft?
–  Alla har varit mycket bra, fängslande och vi har fått mycket nya kunskaper. Vi har alltid provningsledare som har djupa kunskaper.   Alla provningsledare vi haft har vart bra och haft olika upplägg. Reino Östergren (videoklipppet) har en magisk berättelseröst. Tappen Kuusela är oerhört skicklig och har ett upplägg där man måste gå tillbaka och jämföra med tidigare glas man smakat och jämföra. Ulrik B-o Nordin hade ett intressant provning med Braunsteins whisky nyligen.  Vi har även haft Johan Strand, Crippe Greus och de har hållit hög klass.

När inför Värmdö Whisky medlemsstopp?
– Svår fråga. Jag tror att vi måste upp till minst 500 medlemmar om en provning skall bli fullbokad på grund av att andra intressen styr.

Vad har du ambitioner med klubben?
– På sikt att bli en av Sveriges största klubbar. För mig är det viktigt att var en plan som vi följer varje provning så att medlemmarna upplever att klubben är proffessioella  i alla led.  Jag hoppas övriga i styrelsen håller med om ambitionen. Jag är ungefär som Charles-Ingvar Jönsson  Jönsson-ligan. Jag får ofta en ny plan och då ringer jag Ove oavsett klockslag. 
– Vi kommer aldrig kunna bli större än Magnus Fagerström och Klaus Bitschanu. De är legender inom whisky-Sverige och vi har bokat in en provning i augusti nästa år i Värmdö Bygdegård.

Vad händer i höst?

– Vi har tre provningar kvar efter  helgens provning.  Först en spännande Springbank provning som närmar sig fullsatt. I slutet av november skall vi ha en provning, där vi smakar en whisky från varje destilleri i Sverige och vi inleder med nationalsången.  Vi avslutar 2021 med en provning med Ardbeg.

Hur ser whisky- och ölåret 2022 ut?
– Vi hoppas att kunna komma igång med öl provningar innan nyårsklockan ringer.  Vi har kontakt med Nacka Bryggeri, Qvarnens Brygghus och Pangpang Brewery i Hökarängen. När det gäller whisky så har vi redan klart med programmet för 2022.  Snart börjar planeringen med 2023.

Andra nyheter inom klubben?
– Vi har sjösatt en ny hemsida www.varmdowhisky.com  som är  vårt ansikte utåt. Alla nyheter läggs ut här först. Cirka 3 dagar efter publiceringen läggs det ut på vår  facebook-grupp, som är en grupp enbart för våra medlemmar. En annan nyhet är att vi komma lägga ut videoklipp från provningarna på hemsidan.

Hur fick du ditt whiskyintresse?
– Flera av mina kompisar var hockeytokiga och jag tänkte jag skulle bli populär bland tjejerna. Då började jag köpa in whisky och böcker om whisky för att bygga på mina kunskaper. Jag var chanslös. Hockeyfrillorna vann.