VATTEN

”Vatten”
Om du nu gillar whisky, öl eller vin, läsk, cider eller champagne, kaffe eller te så finns det en gemensam nämnare som knyter ihop alltihopa: Vatten.
En av dom frågor som ställs mest när det handlar om whisky är om man ska ha vatten i den eller inte. För att få lite mer klarhet i detta så har jag gått igenom ett antal artiklar i Whisky Advocate, Forbes, Scotch Whisky.com, Mashed, Whisky.com, NPR, Test Fakta och Svenskt Vatten.

Den legendariske Bourbonmakaren Pappy Van Winkle som var en herre med starka åsikter och vass tunga menade på att 50% (100 proof) var den perfekta alkoholstyrkan och såg ingen anledning att producera whisky svagare än så.
-Jag ser ingen mening i att transportera vatten runtom i landet sa han.
Han var dock inte döv för det som sas runtomkring honom och insåg att många skulle vilja ha en mer nedvattnad whisky och då lade han till vatten på ett tidigt stadium eftersom han tyckte att det var bättre att göra en dålig sak bättre istället för att göra en bra sak sämre.

Dom flesta tillsätter en eller två droppar vatten i sin whisky för att som det så fint brukar heta ”öppna upp whiskyn” och visst händer det saker när whiskyn kommer i kontakt med vatten. Alkoholen dämpas vilket ger andra dofter och smaker mer utrymme men det betyder ju inte att den blir godare för det, dom där dofterna och smakerna som kommer fram behöver ju inte vara behagliga.

Whiskyexperten Booker Noe tycker att man kan späda en Bourbon 50/50 eftersom den är så robust och inte förlorar något på det och när whiskymakare smakar igenom sin whisky under lagringen i fat så vattnar dom ner den minst 50% för att få fram så mycket detaljer av doft och smak som det bara går.
Man kan ju själv experimentera genom att hälla upp ett specifikt mått av whisky för att sedan testa med vatten och då hålla koll på exakt hur mycket vatten man har i för varje gång och sen stoppa när man tycker att det är som bäst.

Kemisterna Björn Karlsson och Ran Friedman på Linnéuniversitetet i Sverige har gått ett steg längre och har med hjälp av datasimuleringar och samverkan mellan molekyler av vatten, etanol och guajakol där det sista är det ämne som ger smak i bland annat rökig whisky och kaffe funnit att när alkoholhalten understeg 45% så samlades guajakol vid ytan men vid starkare % så blandades ämnet nere i glaset och berövade därmed drickaren en massa dofter och även smak och detta rör inte bara rökig whisky för dom ämnen som finns i annan whisky som kresoler (Tjära), eugenol (kryddor) och vanillin (vanilj) tillhör samma ämnesfamilj och reagerar med alkoholstyrka påsamma sätt. Dessa forskare menar också på att whiskyn gärna kan stå en stund upphällt i ett glas för när guajakol blir luftburet så ökas smakkoncentrationen ännu ett steg.

Det här med kemi ligger ju långt utanför min komfortabla zon men jag tycker ändå att man ska ha det i åtanke eftersom just vatten påverkar whiskyn så mycket och en whiskyprovningsupplevelse antagligen kan äventyras med tillsättande av dåligt vatten.

Det är ju så att sitter jag här i Stockholm med en 16-årig Lagavulin med två droppar vatten i så är smaken olika om jag skulle sitta med samma whisky i Luleå eller i Helsingborg, beroende på att vattnet skiljer sig så mycket.

Felipe Schrieberg på Scotch Whisky.com säger att han på många whiskyprovningar fann att det stod vattenflaskor av märket Evian på borden. Han tyckte aldrig att några droppar vatten i whiskyn blev bra och började kolla upp saken och märkte då att halten salt i vattnet antagligen var spöket. Evian innehåller 360mg salt per liter vilket i jämförelse med andra märken är väldigt mycket. Efter en del experimenterande så insåg han att så neutralt vatten som möjligt är bäst.

Vårat svenska kranvatten borde alltså vara ypperligt att använda. Jag läste en undersökning i Test Fakta som visade på att vårt kranvatten är nyttigare än flaskvatten hur naturligt än tillverkaren säger att det är. Svenskt kranvatten innehåller 5mg salt per liter att jämföras med ovanstående Evian.

Nästan alla destillerier använder ju mjukt vatten (vatten med låga halter av mineraler) vid tillverkningsprocessen och då borde ju även vi göra det sen när vi ska använda det i den färdiga produkten.

Utan vatten inget liv och utan vatten ingen whisky så vattnet är viktigt och något vi whiskyälskare inte ska förbise men vad än alla forskare och whiskyexperter säger så skiljer sig vattnet åt beroende på var du är, det finns oändligt många varianter av vatten, tusentals olika sorters whisky och framförallt så är vi människor olika och har en mängd uppsättning smak och doftcensorer som skiljer sig enormt från varandra.

Jag har hört folk säga på provningar att whisky är gjort för att man ska ha vatten i men det är bara skitsnack för om whiskymakaren tycker att det ska vara mer vatten i whiskyn så skulle han eller hon tillsatt det redan innan buteljeringen.

När jag har en ny whisky i glaset så smakar jag alltid utan vatten för att känna på den ordentligt precis som den är för att sen kanske använda mig av några droppar men jag säger som alltid: Drick din whisky som du själv tycker att det smakar bäst, med eller utan vatten, med eller utan is. Det finns bara en expert när du ska intaga din whisky och det är du.

Man ska dock veta det att is fungerar som en magnet i glaset och drar till sig både doft och smak och det gör ju att man faktiskt går miste om en hel del detaljer. Är det så att du ändå gillar is i whiskyn så fortsätt med det, jag kan själv stoppa i två bitar i en Bourbon under varma somrar men är det så att du ska ha i vatten så använd helst inte iskallt och dessutom så behöver du inte anstränga dig för att hitta det ultimata vattnet i någon butik, vi kan stoltsera med världens bästa kranvatten här i landet så det är ju bara att skruva på blandaren.