WHISKYPROVNING MED KLAUS BITSCHNAU

En av Sveriges  mest lysande stjärna i whisky-Sverige är Klaus Bitschnau. Många av oss har lärt känna honom via whiskykalenderns facebook-sändningar.
Den 20 augusti kommer Klaus till Värmdö Whisky  och då skall vi provsmaka 6 sorter från The Scotch Malt Whisky Society.

Antal platser: 46. 
Bokade:
42
Pris: 
795 kronor.  Efter provningen bjuder klubben på middag.
Sista anmälningsdag: 
27 juli
Sista betalningsdag: 
27 juli

Plats:  Värmdö Bygdegård, Hemmesta.
Anmälningslänk: https://simplesignup.se/event/184443

The Scotch Malt Whisky Society (SMWS) är en privat, global, whiskyklubb och en av Skottlands äldsta ’moderna’ oberoende buteljerare. Sedan starten så har de medverkat till stor del att förändra synen på hur whisky kan buteljeras. De var tidiga med att buteljera sin whisky direkt från fat, utan att tillsätta varken vatten eller sockerkulör och de kylfiltrerar aldrig sin whisky.

I början av september i år så hade de ett stort evenemang i Leith som de kallar ’The Gathering’. Medverkande på dessa festligheter i år så var Philip ’Pip’ Hills, en av de fem grundarna.

Formellt så grundades SMWS 1983 av de fem vännerna Russel Hunter – skådespelare, W Gordon Smith – författare, Ben Tindall – arkitekt, David Alison – entreprenör och Philip ’Pip’ Hills – skatterevisor.

SMWS 1.1

Den första buteljeringen som SMWS släppte till sina medlemmar var från just det där gemensamma Glenfarclasfatet, ett sherryfat från 1975 – SMWS Buteljering 1.1 Augusti 1983. Efter detta första släpp så utkom en ny buteljering varje månad tills det att klubben växte i storlek.
När SMWS bildades så såg whiskyindustrin helt annorlunda ut än det gör idag. Whiskymäklare hade ett mycket större inflytande och de hade enorma mängder fat i sina ägor som de kunde handla med.
– Många destillerier förstod aldrig vad vi höll på med för de förstod inte att det fanns ett intresse för Single Cask Single Malt, berättar Pip. De var mest bekymrade över om vi skulle sätta deras namn på flaskan, vilket många av dem inte ville.

Varje enskilt destillerinamn är ett varumärke, och för att kringgå tråkigheter som framtida stämningar med mera så valde Pip och SMWS att skapa ett nummersystem för sina buteljer istället.
-Vi var lite sluga av oss att använda nummer istället för destillerinamnen. Och detta är ju något vi fortsätter med än idag, säger Pip. Även om vi i vissa fall har tillåtelse att skriva ut vilket destilleri whisky kommer ifrån så väljer vi att fortsätta med våra siffror.

SMWS Etiketter

SMWS etiketter kan vara lite kluriga att förstå sig på då de inte använder destillerinamn utan ett eget kodsystem. Varje buteljering har en kort smaknot skriven på etiketten samt ett beskrivande namn.

Society Cask No:
4.251 = Den första siffran står för vilket destilleri whiskyn kommer ifrån, i detta fall är det Highland Park. De tre efterföljande är vilket fat i ordningen de har buteljerat från detta destilleri.
Detta är alltså det 251:a fatet från Highland Park.

Namn: Armchair dancing dram
Kort beskrivning av whisky samt en beskrivande text

1 of 305:
Antal flaskor som fatet släppte ifrån sig

Sedan 2015 så har SMWS vuxit rejält och de nya ägarna har verkligen satsat på att lansera SMWS över hela världen.
– Att ha varit med att drivit SMWS har både varit fantastiskt så väl som väldigt betungande, suckar Pip. Även om mycket har varit roligt så är var det ett tag en hel del som var tråkigt också, och då valde jag att kliva av. Men när de nya ägarna tog vid så har SMWS verkligen vuxit till att bli den whiskyklubb som jag drömde om när jag var med och startade SMWS då 1983. Idag är det en fantastisk whiskyklubb med en makalös familjärstämning och en gemenskap som är härligt inbjudande, skrattar Pip avslutande
Text och fakta från Maltersmagasin