WHISKYSORTER MED LARS RENBJER

Till den här provningen  testade klubben ett nytt koncept för att medlemmarna skulle få mer valuta för pengarna. Två provningar med hemlagad buffé för 659 kr.
Ett pris som måste vara oslagbart i Sverige.
32 medlemmar hade anmält till sig dubbla provningar med whisky och rom och provningsledare var Lars Renbjer.
Under tidigare provningar har whiskyn varit i huvudfokus, men den här whiskyprovningen handlade om olika sorters whisky?
Vad är rye, corn, blended och bourbon whisky? Allt detta fick vi förklarat noga av Lars Renbjer.

Som vanligt var det 6 sorters whisky upphällda när deltagarna kom till Skurustugan i Nacka.
Det var Wilcox bourbon ((USA), Sierra Notre corn whiskey (Mexiko), Montana Spring Wheat (USA), Rittenhouse Rye whisky (USA), Hatozaki Pure Malt (Japan), Copenhagen distillery RAW whisky (Danmark).
– Det blir en annorlunda provning för mig som är mer fokuserad på rom och gin provningar, men Peter gav mig en utmaning som jag inte tänkt på innan. Att ha en whiskyprovning där jag mer ingående berättar om olika whisky stilar.
Den första stilen deltagarna fick prova på var bourbon från Wilcox som har en annorlunda produktionsfilosofi av BBC Spirits.
– Bourbon kommer från USA och framförallt från Kentucky. Många år tillbaka i tiden odlade invånarna mycket majs men problemet var att de hade problem att leverera till övriga delar i landet, därför startade de whiskytillverkning.

Wilcox bourbon består av 70 % majs och 30 % råg  och har legat två år på amerikansk ek. Smaken och doften är fruktig, smakar äpplen och vanilj. Det finns också en bourbon sort som heter Kentucky straight och åldersbeteckningen att den skall vara minst 2 år.
Glas 2 gick till södra Mexiko och till Sierre Notre destilleri. Ett mexikansk område som mest är känt för att tillverka Mezcal som är en rökig agavesprit.
– Den här whiskyn är speciell. Ett område som är mycket varmt, byarna. När jag var där märkte jag också att ursprungsbefolkningen hade en stark matkultur. Det som speciellt med deras whisky är att den består av korn som är svart. Den här whiskyn innehåller 85 % svart corn. Det är ett hårt fat som Dogulas French levererar som har legat några år på franska ekfat, förklarar Lars.
Vi lämnar  Mexiko och flyger tillbaka till USA och Montana som ligger i närheten av gränsen till Kanada.  Vi provade Roughstock Montana Spring Wheat som har utvecklats av ingredienser av högsta kvalitet från området .

– Den här bourbon består av 100 % vete och är destillerad i öppna jäskar. En speciell whisky där den lokala bakteriekulturen satt sin prägel på smaken. Bara det att den består av 100 % vete skiljer sig från andra bourbon.
Vi stannar kvar i USA och reser vidare till nordöstra USA och Pennsylvania. En stad som haft mycket europeisk invandring som tog med sig sin kultur och började göra sprit och de gjorde det av de tillgångar som erbjöds.
– Rittenhouse rye whiskey är nog den whiskey som ni mest kommer uppskatta och
den finns att köpa på bolaget.
Nu lämnar vi USA för den här gången och beger oss till Japan och provar Hatozaki Pure Malt.
– Whiskyn har fått sitt namn efter en fyr som står beläget mellan två sund vid världens längsta bro.
Vi lämnar Japan och tar oss till Skandinavien och tittar närmare på wh
isky från Danmark.
– Copenhagen destilleri är ett nytt destilleri. Så pass nytt att man inte har så många whisky på marknaden utan de håller på att bygga upp flera batcher som kommer inom något eller några år till försäljning.

Text, foto, video: Peter Murling 2023-09-26
Upphovsrätt Peter Murling. Vill ni låna en bild. Uppge www.varmdowhisky.com