27/11 SVENSK WHISKY

Veckan började med att provningsledaren  meddelande att han inte kunde medverka på grund av sjukdom En intensiv jakt inleddes på ersättare och efter flera samtal runt om i landet lämnade Staffan Sillén från Nynäshamns Whisky Society klartecken att leda provningen. 
Temat var svensk whisky.  På bordet fanns 14 glas från 14 svenska destillerier från Lund till Umeå.
Den whiskyn som fick högst betyg av Tjaerdalen chestnut Sherry finish som belönades med 84,7 poäng.

Angela Jansson, Anders Karlsson, Bill Bergman och Patrik Hedström var några av deltagarna.

32 deltagare hade samlats i Skurustugan och det blev en lyckad och uppskattad provning.
Staffan Sillén har varit verksam i Nynäshamn Whisky Society i över 20 år och är en välkänd profil i whisky-Sverige. Staffan har tidigare jobbat som kundvärd på Systembolaget och där delat med sig av sina kunskaper till kunderna.
Staffan är också en stor fantast av Mackmyra. Kanske är han Sveriges största expert på Mackmyra och det är inte många i Sverige som har fler flaskor av det destilleriet hemma.
Värmdö Whisky hoppas kunna genomföra en provning med Staffan med Mackmyra historia under 2023
.

Provningen inleddes med att Staffan berättade om svensk whisky historia.
– Sveriges första whisky skapades i Mölndal på 1880-talet, om än i väldigt begränsad upplaga. Det statliga tillverkningsmonopolet Vin &Sprit började också tidigt göra whisky genom att skeppa hit olika whiskys och blanda dem till varumärken som Crown Blend, Old Glen, MacScot, Black Ribbon och Seven Crown.
Han fortsatte:
– Två mindre enkelpannor köptes från destilleriet Bladnoch i Lowlands och installerades på Vin&Sprits utbyggda anläggning i Södertälje. Från Skottland skeppades också maltkvarn och ekfat, medan torv till kölningen hämtades från Småland. Destilleringen inleddes så, även om det till en början inte gick helt enligt plan för de ovana whiskymakarna i Södertälje

 

Personalen vid fabriken fick gå en intensivkurs i whiskydestillering i Skottland och redan på hösten samma år kom den första svenska experimentwhiskyn ur tappkranarna. Den första maltspriten producerades mellan 1955 och 1960 . Torven som användes var fuktig och gav alltför kraftfull röksmak och en obehaglig bismak. Dessutom var jäskaren murkna och angripna av svamp. 1962 ändrades receptet, whiskyn gjordes mindre rökig och man skar hjärtat snävare för att undvika finkelsmaker i destillatet. Men då var redan volymerna i lagerhusen så stora att den nya whiskyn aldrig kom till någon större användning.

 

Skeppets blev till en början en stor försäljningsmässig succé. Trots att Vin & Sprit ville tona ned förväntningarna sålde det första partiet på 130 000 liter slut på en vecka.


Jaco von Veen (tv) Jimmy Berglnd, Richard Björnemalm, Martin Samuelsson-Kvist, Patric Andersson, Nicklas Björklund1961 lanserades Skeppets Whisky på Systembolaget. Namnet och etiketten inspirerades av regalskeppet Wasa.Men kritiken var inte nådig. Skeppets var ingen bra whisky, åtminstone inte i början. Röksmaken förskräckte publiken och den lite sura unkna bismaken fick konsumenter och recensenter att slå bakut. Inget har mindre att göra med whisky än denna förfärliga dekokt. Vad säger Hälsovårdsnämnden? Och giftstadgan?

Skeppets marknadsfördes som en helsvensk maltwhisky med kraftig röksmak, lagrad på sherryfat i över tre år.
Kornet hämtades från bönder i Mälardalen och Östergötland, vattnet kom från Malmsjön utanför Södertälje och torven köptes från småländska höglandet. I den första Blenden användes både ek-extrakt och potatissprit, och man kryddade till och med upp spriten med sherry.

Skeppets gick att köpa på Systembolaget ända fram till 1971, tre år efter att produktionen hade upphört.
Det går mängder med raljerande historier om Skeppets odrickbarhet och det sägs att det under transportstrejken på 60-talet, då Systembolagets hyllor gapade tomma, gick att köpa Skeppets i samtliga butiker. Det hjälpte inte att priset var lågt, 24.50 för en helflaska.

Aktiva destillerier:
Agitator Whiskymakare AB, Arboga, Arilds Vingård, Höganäs, Bergslagens destillleri, Örebro, Gammelstilla, Hofors, Gotland Whisky, Roma, Gute destilleri, Hablingebo, High Coast Distillery, Bjärtrå, Mackmyra, Gävle, Norbotna Whisky, Piteå, Bruksdestilleriet, Gävle, Gravitionsdestilleriet, Gävle, Nordmarkens destilleri, Årjäng, Norrtelje Brenneri, Norrtälje, Skånska Spritfabriken, Lund, Smögen Whisky, Hunnebostrand, Sprit of Hven, Ven, Tevsjö destilleri, Järvsjö ,Vattudalen whisky, Strömsund
Wannborga Vin & Lamm,  Borgholm
Nedlagda destillerier
Grythyttan whisky, Arboga (2007-2018), Göteborgs jästaktiebolags spritfabrik , Mölndal (1889-1909), Helsingborgs Jäst- & Spritfabrik (Helsingborg + Aktiebolaget, Linköpings Jäst- & Spritfabrik  Linköping (nedlagt 1932), Vin & Spritcentralen (Södertälje) 1955-1968), Bergslagens Destilleri, Nora 2009-2015, Lappland Destilleri , Arvidsjaur, Lodhian Whisky , Ludvika 1994-2003, Qvänum Mat & Malt (Kvänum söder om Skara)

Pågående destillerier
Uppsala destilleri, Uppsala, Opphem Malt AB, Linköping, Falbygdens Bränneri (Falköping), Revsunds Brewery (Gällö).

1.  Tjaerdalen Chestnut Sherry Cask Finish  series no 7. Destillerad 2010 och butelj. 2021 och är cirka 10 år. Alkoholstyrka 60, 2 %.
Fakta om destilleriet:
Tjaerdalens Beer och Whisky kommer från Umeå och bildades av Peter Jacobsson och Anders Wink 2015.
Namnet kommer från deras läge nära en gammal tjärdal där tjära producerades  i slutet av 1800-talet och in i 1900-talet. Fortfarande idag används tjära som en tillsats för arom i alkohol och livsmedel.
Att producera tjära från trä i Skandinavien går troligen tillbaka till järnåldern. I århundraden, åtminstone från det 14:e århundradet, var tjära bland Sveriges viktigaste exportvaror.

2.  Skånska Spritfabriken g-stout single malt. Alko    50,1  % Vol.
Fakta om destilleriet:
Skånska Spritfabriken är idag den snabbast växande dryckesproducenten av premiumdrycker som med hjälp av lokala råvaror producerar och erbjuder internationellt och nationellt prisbelönta drycker på ett hållbart sätt utan onödiga tillsatser.
De finns på en gård utanför Lund, i hjärtat av Skåne. Bolaget bytte namn från XO Sweden Wines & Spirits AB till Skånska Spritfabriken 2017.
De har sedan 2009 tillverkat äppelbrandy av enbart skånska äpplen. Under 2012 har även Pommeau och Whiskey lagts till.
3 Augusti 2015 släpptes deras första whiskybuteljer på systembolaget. Det var 200 st. 20 cl. flaskor som de släppte under namnet ”W”. Men det är ett franskt destillat.

3. Isle Lime Sangelstain Single Malt. Destillerad 2021. Fat: Bourbon Am Oak Sherry. Alko: 46,3 %
Fakta om destilleriet:
Gotland Whisky AB grundades 2004 och deras första destilleringsår var 2012 och 2016 släpptes deras första whisky. 2012 hände det som alla väntat på så länge. Isle of Lime är i drift. De första dropparna destillat har samlats. Gotlands första whisky har börjat tillverkas. I Roma Sockerbruks gamla industrilokaler har ett modernt destilleri skapats som kan producera cirka 60 000 liter ekologisk maltwhisky om året. Den första whiskytypen som tas fram är en single malt, döpt till Isle of Lime. En Gotch istället för en Scotch! De släppte november 2016 sin första buteljering. Det är en 3 årig whisky som säljs uteslutande till aktieägare. Detta är alltså inget publikt släpp.
2016 lämnade de första flaskorna av ”Isle of Lime Shareholders Edition 2016”  destilleriet i Roma för leverans till öns Systembolag.

4. High Coast Quercus III Petraea single malt, Category  Single Malt, 5 år. Alko 50,8 %
Företaget grundat 2007 och hette då  Box Destilleri 2007. 30 juni 2018, var de tvungna att byta namn på grund av att buteljeringsfirman Compass Box hotade att stämma Box för namnintrång, om de inte bytte namn. Box ansåg att de inte ville slåss mot en jätte, utan bytte då namn till High Coast Destillery  (1 juli 2018).

 Första destilleringen startad 30 november 2010 och deras första whiskybuteljering släpptes 2014.
Första fatfyllningen skedde 23 december 2010.
5 juni 2014 släpptes ”The Pioneer”, som var Box första whiskysläpp på systembolaget. Flaskorna tog slut samma dag.
Sedan 2014 håller destilleriet en årlig whiskyfestival.

5. Nordmarkens destilleri Ex-Arca. Fat: Port wine barrels. Alko 52 %
Fakta om destilleriet:
Nordmakens destilleri grundades 2014 och ligger utanför Årjng och deras första destilleringsår var  2015 och drivs av ett kreativt gäng med tidigare erfarenhet av att arbeta med whisky och andra drycker. Det är ett brinnande intresse för dryckesframställning som är drivkraften för att bygga vårt varumärke, en flaska i taget. Fokus ligger mer på kvalitet än på kvantitet och ledorden är kvalitet, hantverksmässighet och passion
Gunnar, Morgan och Ingmar startade år 2014 företaget som har sin hemvist i Holmedal utanför Årjäng omgivet av vajande kornfält, den värmländska storskogen och vattendrag med härligt friskt vatten
De har under eget recept själva tillverkat sprit på annat (hemligt) Svenskt destilleri 2015-2016. De har nu en minipanna och destillerar nu under eget tak sedan 2016.
6. Hven Mercurorios corn whisky. Fat: Makers Mark bourbon cask. Alk. 50,8 %
Fakta om destilleriet:
Sprit of Hven grundades 2010-05-03 (Backafallsbyn AB 1984-06-04) och första destilleringsår var 2008. Första whiskybuteljeringen släpptes 2012. Invigningen av destilleriet Spirit of Hven gick av stapeln den 7 Maj 2008. Dagen inleddes med en presskonferens och därpå följde invigningsceremonin. Under invigningen fylldes det första fatet av den kommande whiskyn.
1 Februari 2012 var det försäljningsstart för deras första whisky ”Urania” på systembolaget. Totalt buteljerades 4.444 st. 50 cl. flaskor av ”Urania”.
Hven tillverkar 2 olika recept: orökt och rök. Destilleriet Spirit of Hven är världsunikt, ett av världens minsta kommersiella Pot Still destilleri, där allt från mäskning till jäsning, destillering samt ekfatslagring och buteljering sker under samma tak.

7. Gute Hablingbo 10 år, Alk. 40 %

Fakta om destilleriet:
Gute Desilleri grundades 2000-12-01 och deras första destilleringsår för whisky var  2004- 2007) och första buteljeringen släpptes 2013.
Första dropparna är från 2004. Lagring har gjorts på tre olika fat.
Den första whiskey från Gotland fanns i mycket begränsad volym och första släppet skedde till våren 2013 och hette Gutevin Sudret Whiskey. Flaskorna blev på 50 cl, numrerade och signerade av dryckesmakaren själv. I drygt tio år har Lauri Pappinen lagrat den sista batchen av sin whisky på Gute vingård i Hablingbo.
Hon släppte en liten upplaga för några år sedan. Det här är den andra upplagan som blev hennes och destilleriet sista buteljering.

8. Norbotnia White River, 41 %

Fakta om destilleriet:
Norbotnia whisky kommer kanske inte från Piteå ursprungligen, men det gör smaken. Anders Ringbjer och Mikael Sundelin blandar, lagrar och buteljerar whisky i temperaturskillnadernas Norrbotten.
Kylan är viktig, eller kanske främst de stora temperaturskillnader vi har här uppe, natt och dag, sommar och vinter. Whiskyn expanderar djupt in i ekfaten och där inne sker en kemisk reaktion som ger mer smak åt slutprodukten. De föredrar att lagra den noggrant blandade whiskyn på fat som tidigare innehållit bourbon.

Allt började för ett och ett halvt år sedan när de beställde deras första lilla bourbonfat och provade att blanda för första gången. De beskriver sig som två glada nördar som efter en tids experimenterande med smaker, sorter och lagringssätt själva tyckte att de börjat nå ett lyckat resultat. Men att starta ett företag som handskas med starksprit visade sig vara svårare än de tänkt.
Efter lite slit med diverse pappersarbete kom de igång med Norbotnia whisky, och kunde börja med den del av företagandet de tycker är roligt, nämligen att förädla whisky. De har varit igång sedan i våras och deras första produkt, Dram, finns nu på hyllan i flera av Piteås krogar och restauranger. Men efterfrågan är stor och de funderar på att expandera..

9. Norrtelje brenneri EKO Roslagen single malt batch 4, alk. 60,8 %
Fakta om destilleriet:
Norrtelje Brenneri ligger i Lohärad norr om Norrtälje och grundades 1994 och deras fösta buteljering släpptes 2015. (Lohärad, norr om Norrtälje). April 2009 fylldes de första faten med ekologisk singelmalt RoslagsWhisky. Deras första släpp av whisky var ”Roslagswhisky Eko No. 1”  och var 5 årig whisky från 2009, som släpptes 2015 på systembolaget.
Den första utgåvan av ”Roslagswhisky Eko No. 1” (fatprov) vann silvermedalj i sin klass i tävlingen Destillata i Österrike  2012.
Tävlingen är den största i världen med över 150 deltagande destillerier från tio länder vilka deltog med omkring 1900 tävlingsbidrag med edelbrände.  Juni 2018 startade brenneriet även destillering av rökigt recept.

10. Vattudalen Rye Whisky. Fat. Charred new american oak, Alk. 46 %.
Fakta om destilleriet:
Vattudalen är skogsdestilleriet i jämtlandska Aspnäs utanför Strömsund.
Bröderna Rislund kokar råg- och kornmaltwhisky i småpannor. Malten får vänta på framtiden men rye-whiskyn har vi fått smaka. Till saken hör att man i hushållet vurmar för amerikansk kultur. Destillatör Lars Rislund är hängiven den amerikanska södern och dess rika kultur.
Företaget grundades  2015 och första whiskybuteljeringen släpptes 2019
9 Maj 2019 släpptes 400 Vattudalen Rye Whiskey på systembolaget. Det är en 3 årig rye whiskey (70% råg, 30% korn. Ale jäst)

Enligt Vattudalen lades whiskeyn på fat 22 mars 2006 och buteljerades april 2019. Men på etiketten står det endast när den är buteljerad. Man började destillera whisky hösten 2015. Företaget grundades under namnet Rislunds Destilleri (Ägarna heter Rislund i efternamn), men bytte namn till Vattudalen Whisky november 2017.

De destillerar i en alembicpanna. De köpte tunnor och kokare av högsta kvalitet från utlandet och de tar vatten från en kallkälla
En whiskyrecensent skrev att det var den bästa förstautgåvan som han upplevt i Sverige – och utlandet.

12. Gammelstilla Hyttan. Fat: Bourbon och ungersk ek.  Alk: 51 %
Fakta om destilleriet:
Företaget grundat 2005 och första whiskybuteljeringen släpptes 2017. Troligen har Gammelstilla för närvarande de enda svensktillverkade pannorna. Pannorna är tillverkade av Bäckströms Mekaniska i Hofors Under månadskiftet februari/mars 2017 buteljerade Gammelstilla sin första whiskybuteljering. Det var en shareholders edition på 3 år, som legat på bourbonfat och sedan några månader på svensk ek.

Gammelstilla Bruk besitter, förutom sin gränslösa skönhet, en rik och lång historia. Bruket föddes redan på 1650-talet med den första stångjärnssmedjan med sitt nära avstånd till Torsåkersgruvorna där bland annat råvaran tackjärn hämtades.

På 1700 talet kom bruket att expandera med ytterligare en smedja, en egen masugn och en mekanisk verkstad. Året 1914 upphörde järnframställningen och Gammelstilla övergick till att bli ett jord- och skogsbruk och det var så sent som 1971 som det helt avvecklades.

Idag har bruket med sina flera byggnader tystnat. Men historien fortsätter med ytterligare ett kapitel.
 Det vita magasinet, som restes mellan 1757-61 då åkerarealen utvidgades och mer plats för spannmålsprodukter behövdes, har blivit den byggnad att husera produktionen av Gammelstilla Whisky. Tegelmagasinet som var tänkt som en ståtlig herrgårdsbyggnad för brukspatronen är idag lager för Gammelstilla Whiskys whiskytunnor.

I maj 2017 släpptes den första utgåvan whisky ”Isak Mackey” (800 st. 50 cl. flaskor) till aktieägare via privatimport på Systembolaget. Detta var alltså inte något publikt släpp. 2 Oktober 2017 släpptes de kvarvarande flaskorna ( 300 st.)från deras ”Isak Macey” buteljering på systembolaget i Hofors och Sandviken. Därmed har även Gammelstilla nu släppt sitt första publika släpp.

12.  Mackmyra Moment Karibean, Alk. 50, 8 %.

Fakta om destilleriet:
Idén till en svensk whisky föddes av åtta vänner i en fjällstuga 1998 och under en av resans middagar ställde någon frågan som startade hela Sveriges whiskyresa – Varför det inte fanns en svensk maltwhisky? Ett år senare, 1999, grundades företaget Mackmyra Svensk Whisky.
Snart är det över 20 år sedan de började utmana de traditionella whiskyreglerna och satte Sverige på den internationella whiskykartan.

Redan från starten hade Mackmyra siktet inställt på att skapa en whisky med tydlig svensk prägel. Svenskt korn, svensk ek och lokalt vatten blev utgångspunkten i starten av upptäckresan. Verksamheten utgår från Mackmyra Whiskyby stax utanför Gävle. Bolaget har kontor för marknad och försäljning i Stockholm. Mognadslagring sker i Bodås gruva, i skogslaget i Mackmyra Whiskyby samt på lagren på Fjäderholmarna, på Häckeberga slott samt i Smögen. 

Mackmyra är det svenska whiskydestilleriet som har tillverkat whisky under längst tid. 17 december 2011 invigde Mackmyra sitt nya gravitationsdestilleri. Från och med 6 mars 2006 kunde man köpa Mackmyrawhisky på systembolaget. Den första buteljeringen hette Preludium 01 (9.600 st. 50 cl. flaskor). Det var den första svenska singel malt whiskyn någonsin som sålts!

13. Bergslagens destilleri Dolomit 8 år, Alk. 46 %
Fakta om destilleriet:
Bergslagen är ett område i Mellansverige som tidigare utmärkte sig för sin bergshantering med många små gruvor och dagbrott. Regionen är omgiven av djupa skogar, vattendrag och berg med ett rikligt djur och växtliv. Idag har nya verksamheter vuxit fram i Bergslagen, flertalet små lokala matproducenter finner inspiration i naturen och omgivningarna. Tillgången på råvaror är god och det finns mycket vilt, bär, svamp och det odlas i den bördiga jorden. Bergslagen har nu förvandlats till en måltidsregion.

Bergslagens Destilleri ligger i ett gammalt slakteriområde utanför Örebro. Deras inspiration kommer från regionen, dess kreativitet och skaparglädje. Deras produkter och arbete speglar områdets nyfikenhet för det nya och respekten för den tradition och historia som finns här.

Bergslagens destilleri grundades 2012 .Företaget grundat 2012-04-04 efter att man köpt upp Grytthyttan som gick i konkurs.


Vi fortsätter verksamheten i ett nytt bolag, Bergslagens Destilleri Örebro AB.

Vi kommer nu dra fram nya riktlinjer för en produktion i Örebro men har i dagsläget inte något mer info om det.
22 augusti 2016 Släpptes en pressrelease där det framkom att Bergslagens Destilleri har köpt hela Grythyttans whiskylager.

Enligt likvidatorn för Grythyttan, Lars Solvik såldes 38.100 liter för 11.318.063 kronor.
Vi på Bergslagens Destilleri kommer nu att förvalta deras fatlager och buteljera under namnet ”Bergslagen Independent”.

14. Smögen Dante – The Bloodhound 10 år 57, 8 %. Fattyp: Four first fill  Sauternes barrique
Fakta om destilleriet:

Smögen Whisky grundades 2009. Företaget grundades 2009 och första whiskybuteljeringen släpptes 2014 som hette Smögen Primör, som var en 3-årig single malt


Smögen Whisky AB grundades sommaren 2009, med syfte att etablera ett bränneri för småskalig produktion av en riktig maltwhisky från den bohuslänska västkusten, med stor karaktär.

Produktion och tills vidare även hela lagerhållningen finns på gården Ståleröd..

13 mars 2014 var det försäljningspremiär av deras första whisky ”Primör” på systembolaget. Totalt buteljerades 2.188 st. 50 cl. flaskor av ”Primör”.

Smögen tillverkar i huvudsak riktigt rökig whisky, (men har även destillerat några få
batcher med orökt/lätt rökt råsprit). Mäskkaret på Smögen är ett öppet kar som rymmer 1060 liter vatten med målet att få ut 900 liter mäsk. Till skillnad från de skotska destillerierna kör man två vatten istället för tre, för att behandla mäsken varsamt snarare än maximera sockeruttaget. Förlusten blir runt 10 – 15%, men man får en mjukare, rundare karaktär med mjukare skaltoner..

Kopparpannorna är från Forsyths i Skottland. Lågvinspannan är byggd med Lagavulin och Bunnahabhain som förlaga för att trycka fram ett rundare, mustigare lågvin.
Spritpannan är byggd med kokboll som hos Glenfarclas och Bladnoch

Thorslundskagge i Högsjö levererar en del av faten till Smögen Whisky, och då handlar det om svensk ek och bourbonfat. Man får Sauternesfat från Frankrike och sherryfat från Jerez, där man också har plockat hem nya fat av vitek. Smögen gör också egna sherryfat, där man låter små 30-litersfat fyllas med sherry för att lagras några månader innan de töms
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *