4/2 WHISKY FRÅN HELA VÄRLDEN MED JOHAN TANNER


Årets första whiskyprovning i Skurustugan var det var fokus på whisky från Belgien, Schweiz, Italien, England, Kanada, Island, Sydafrika och USA. Den whisky som fick högsta betyg bland deltagarna var italienska Puni Gold.
Provningsledare för första gången i klubbens historia var Johan Tanner. En välkänd person inom whiskykretsar som bland annat startat upp whiskyABC och ibland ställer han upp som domare i olika tävlingar.

Styrelsen hade hällt upp följande sorter i glasen. Från Sydafrika hade vi köpt Three Ships som hade lagrats i 12 år på amerikanska ekfat.
– Den har en g
uldig färg . Doften är torkad frukt, rostade nötter, mörka körsbär . I munnen känner man  rökiga toner berättade Johan.
Det andra glaset bestod av det roliga namnet Arrogant Bastard, som kommer från Foundry Distillig Co tillsammans med Brewer Distiller Alliance. I vanliga fall producerar Arrogant Consorta legendarisk öl på Stone Brewing som är ett bryggeri från södra Kalifornien. Ett samarbete som har lagrats i cirka 3 år och och har en styrka på 48,5 %.

Den tredje whiskyn hade vi köpt från Schweiz. Den schweiziska single malt  Säntis Malt vågar experimentera med Snow White nummer 1.  Efter att ha mognat på ölfat färdigställdes denna whisky på Berry vaniljlikörfat och resultatet blev en komplex whisky med ovanliga aromer och smaker.

Whisky nummer 4 var en utmaning och klubben hade köpt in en whisky från Island från Eimverk Distillery i Garabaer.
Flokia Icelandic Young Malt 1 st Edition är den första produkten som kommit från deras destilleri. Den består av åtta enskilda fat  som släpptes sent 2014 och åldern är dessa är fat är mellan 1-2 år. Vi pratar om en whisky som är ovanligt ung.
Johan fortsätter:
Eimverk är ett destilleri som drivs av familjen. De grundade destilleriet 2009 och deras uppdrag var att göra förstklassiga isländska spritdrycker och samtliga ingredienser kommer från lokala företag. De producerar whisky, gin och Viti som är isländsk brännvin.
Deras Floki är den första whiskyn som producerats på Island och är handgjorda med 163 provdestillationer och olika tester för att säkerställa att deras recept uppfylls till 100 %.
De använder deras skräddarsydda destillationsutrustning för att få full smak på kornet och whiskyn mognar på amerikanska ekfat.

Whisky nummer 5 kom var Puni Gold som är Italiens första destilleri som är belägget i norr, mitt i Alperna i och de har fördelen i deras tillverkning att de kan dra nytta av det speciella klimatet och det rena alpvattnet.
Vattnet kommer från den närliggande nationalparken Stelvio och namnet Puni kommer från floden Puni, som rinner genom dalen.

Puni är ett ganska nytt destilleri. Whiskytillverkningen startade våren 2012 och deras besökscenter öppnade hösten samma år. Byggnadsdesignen tog inspiration från de traditionella ladugårdsfönstren som används i regionen såväl som i många delar av Toscana. Detta stycke tradition användes sedan för att skapa en unik, modern yttre ram för själva destilleriet.

Den unika designen slutar inte där. Flaskorna designades av den unge italienska designern Christian Zanzotti. Den övre halvan av flaskan är lackad i en svart matt färg och formen på flaskan är ganska ovanlig – den ser nästan ut som den övre delen av en stillbild. Syftet var att skapa något modernt och lyxigt, något som matchar italiensk elegans.

Puni Distillery

Whisky nummer 6 kom från Nordamerika och från hockeyns hemland Kanada.
Destilleriet heter Macaloney Island destilleri och deras whisky hette Searaidh Braiche som hade en alkoholstyrka på 46 % Det var deras första sherrymognade single malt. Denna singelmaltsprit är inte bara ”färdig” på sherryfat utan mognas från början till slut i en kombination av Oloroso- och Pedro Ximenez STR-fat.
STR står för Shave Toast Rechar som utvecklats av den framlidne store Dr. Jim Swan. Det gjorde deras Mac na Braiche och Invermallie STR till de enorma framgångar som de är.
Den klassiska singelmaltspriten som ligger till grund för denna Searaidh Braiche-sprit vann guld vid 2019 World Whisky Awards för bästa nya märke i Kanada och topp 2 i världen. Searaidh Braiche vann också en guldmedalj i John Barleycorn Awards 2021

Efter drygt 90 minuters provning med Johan Tanner återstod det två whisky att smaka på och det var en whisky från England och en från Belgien.