Whisky provning med Leon Webb från Tamnavulin Distillery
Källa:Allt om whisky/Frida Berkenhe
Hur mycket kan du om Tamnavulin? De flesta skulle nog för några år sedan svarat “inte så mycket” på den frågan, men senaste tiden har destilleriet gjort ett tydligt avtryck på den svenska whiskymarknaden. Vad ligger bakom Tamnavulins raketsuccé och vad är det som lockar så många att ha en flaska hemma? Allt om Whisky tog tempen på Rickard Edman, Brand Manager Spirits hos Spring Wine & Spirits!
Tamnavulin är ett destilleri som har som mål att leverera så mycket smak som möjligt för en human peng – en whisky med ovanligt mycket smak för vanligt folk, helt enkelt. Enligt Rickard är Tamnavulin speciellt på grund av deras inställning till både slutprodukten och processen dit.
– Tamnavulin är det mest lyhörda och snabbfotade whiskydestilleri som jag har jobbat med, berättar han och fortsätter:
– Det lilla teamet vågar prova sig fram, helt prestigelöst.
Själva varumärket har tidigare åt legat lågt men hoppade under åren 2019 och 2020 upp på prispallen för bästsäljare från ingenstans. Hur kommer detta sig och varför nu?
–- Det hela började med att Whyte & Mackay tog över ägandeskapet för Tamnavulin, förklarar Rickard. De nya ägarnas grundidé var att skapa en whisky som skulle få konsumenterna i Storbritannien att våga lämna blendedsegmentet för att istället upptäcka single malt.
– Destilleriet fick då tillgång till fantastiska fat och tid på sig att prova fram nya whiskysorter, utvecklar Rickard.
Första lanseringen på hemmaplan var buteljeringen deras Double Cask Speyside Single Malt, som direkt blev en succé.
– År 2019 fick vi på Spring Wine & Spirits frågan om att lansera den i Sverige och det tog verkligen fart, från beställningssortimentet och upp på hyllan, berättar han. Samma år blev även Tamnavulin Sherry Cask en del av det fasta sortimentet med, vilket ledde till oväntat stor framgång för företaget, även om gänget på destilleriet inte var förvånade över att också svenskarna tyckte om deras whisky.
Efter det följde Tamnavulin Red Wine Cask Edition Grenache Single Malt som tog plats i hyllan i juni 2020, och just den buteljeringen blev så populär att man var tvungen att återkalla produkten från andra länder för att tillgodose behovet i Sverige.
– Nu har Tamnavulin fortsatt med satsningen att lagra på olika vinfat, förklarar Rickard engagerat.
Idag tilltalar Tamnavulin både nördar och nybörjare, en bedrift inte alla varumärken kan stoltsera med. Hur kommer sig att Tamnavulin lyckats med detta?
– Jag tror att hemligheten bakom succén är en kombination av ett bra pris, som gjort att tröskeln för att våga prova Tamnavulins olika whiskysorter är låg, och en överleverans i kvalité, resonerar Rickard och fortsätter:
– Att de sedan har vågat löpa linan ut med sin satsning att slutlagra på vinfat har breddat portföljen, så att det finns något för den nyfikna nybörjaren såväl som för den rutinerade whiskyfantasten.
För de som är obekanta med Tamnavulin sedan tidigare finns det en del saker som är kul att veta om destilleriet. För det språkintresserade kan det vara intressant att veta att namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den gamla ullkardningskvarnen på platsen.
För den som istället är sugen på att besöka destilleriet kan det vara bra att veta att det finns planer på att öppna ett besökscenter under 2022 – och självklart kommer fladdermössen som bor i kvarnen nu att få bo kvar även då!
Med bara tretton anställda på det familjära destilleriet blir ett sådant besök säkert ett fint minne att tänka tillbaka på.