26/8 ISLE OF RAASAY

Värmdö Whisky mål är att erbjuda provningar med provningsledare från utländska destillerier på festivalen. 

I år hade vi besök av ett destilleri som blev utsedd till Skottlands bästa destilleri 2022.
55 förväntansfulla medlemmar lyssnade noga och njöt av smakerna och dofterna från 5 olika Whisky från Isle of Raasay.
Alasdair Day som är en av grundarna av destilleriet är en mycket upptagen man och han får inbjudningar från hela världen. 
När Värmdö Whisky ordförande Peter Murling kontaktade Alasdair Day om han var intresserad att komma till Sverige och till klubben och han tackade  ja omedelbart

.

Alasdair jnledde provningen med att berätta om Isle of Raasay.
– Isle of Raasay är en liten ö i Hebriderna som ligger  på Skottlands västkust. Där ligger vårt destilleri Raasay Hebridian Destillers och första kapitlet i historien var att jag kom över en receptbok för whisky från 1889.
– När jag bläddrade i boken blev jag intresserad att förverkliga min dröm att en dag få producera egen whisky.
Alasdair berättade om sin koppling till whiskyindustrin genom J & A Davidson.
– De bildades 1820 i Scottish Border-staden Coldstream.
Min farfarsfar Richard Day anslöt till verksamheten 1895, som kontorspojke när han lämnade skolan. Han tog över verksamheten 1923 och fortsatte med whisky och drev livsmedelsbutiken tills han gick i pension 1940. Jag ärvde till slut receptboken 2009. Den visade sig innehålla alla recept på den whisky som företaget producerade från 1899 till 1916, säger Alasdair.

Fem olika sorters stod upphällda i tältet och cirka 50 medlemmar deltog. En provning som började kl 20.15 på kvällen och flera av medlemmarna hade deltagit i tidigare provningar.
Den första flaskan som vi provade att deras hypade edition  som var en lättrökt maltwhisky som först lagrats på amerikanska ryewhiskyfat och innan fatet buteljerades lades fatet i sherryfat.
– 19 september 2018 tappades fatet på ett amerikanska 190 litersbarrels. Just dessa tunnor hade tidigare innehållet rye whiskey från Woodford Reserve. Slutfasen med fatet så delades fatet upp på fat som tidigare innehållet oloroso- respektive pedro ximenez-sherry.
Det andra glaset innehåll 61,4 % i alkoholstyrka och bestod av ett unikt 6-fatsrecept där 50 % var rökigt och resterade kom från sorterna Chinkapin ek, bordeauxrödvinsfat samt ryefat.
– Vi kallar det single cask-serien ”Na Sia Single Cask
I glas nr 3 var det samma whisky men som lagrats på bordeauxfat och glas nr på ryefat. Provningen avslutades med singel mat som finns som standardsortimentet på bolaget.